Læsetid: 4 min.

Razzia i radisebeddet

8. maj 1999

'Udrensning,' sagde naboen, 'det er nu - nak skidtet, før det nakker dig'

LIVTAG
Det var min nabo, der begyndte. En nederdrægtig kleppert er han - solidt placeret i det blå segment (dem med "hellere rig og rask end fattig og forkommen").
Netop som jeg lørdag formiddag trak min cykel gennem havelågen, tårnede han sig op på fortovet iført en pose spagnum og havehandsker.
"Nååh, så er det på tide at gå i krig med haven," sagde han og kiggede ind ad min havelåge. Jeg gjorde mig bred for at skjule blommetræet med de slaskende, ubeskårne grene. Og græsplænen, der er overtaget af mos, og jordbærbeddet, der er overtaget af græsplæne. Og især det altomfattende, vuggende, grønne hav af titusindvis af skvalderkålblade.
"Udrensning," sagde han, "det er nu, du. Nak skidtet, før det nakker dig. Hør, du kan få et lift til byggemarkedet i eftermiddag, så kan du forsyne dig med alt det nødvendige."
Jeg nikkede mat. Om nogen måtte min nabo have forstand på havebekæmpelse. Det er svært at komme uden om en mand, som i den grad kan udnytte den kommunale ordning for afhentning af haveaffald. Tre "enheder" om ugen er tilladt - sidste uge kunne jeg snige mig op på 1 1/2, nemlig forgangne decembers stordryssende juletræ med fod og to flettede hjerter. Samt et bundt broccoli, der var gået i stok.
Naboen derimod er i besiddelse af tre haveaffaldscontainere, som han fylder til randen og stiller ved fortovskanten hver eneste uge. Hvis det ikke lyder af noget, skal man tænke på, at han samtidig har en eldreven kompost-kværn, som uden den mindste tøven snitter grene, der er tykke som barnearme, til chips. Ikke fordi jeg har set det, men jeg har hørt det. Gennem marv og ben. Hver aften tager naboen høreværn på og kører i en god times tid grene gennem bæstet. Oh, denne lyd af forstad.

Roundup-skilsmisse
Lørdag eftermiddag kørte vi så til byggemarkedet. Min nabo mente, at jeg måtte slå kløerne i par tromler Roundup.
"Roundup betyder razzia," belærte han mig, "og du skal bare se, hvordan det sprøjt rydder beddene. Man slipper helt for selv at svede."
Jeg fortrød, at jeg var kørt med ham, for ikke blot hader min avis Roundup, det gør min kone også. For at undgå sprøjtemidler har hun i årevis forsøgt sig med alternative metoder i forhold til ukrudt. Det gælder om at få det ind i en bæredygtig cyklus, siger hun. Således har hun kogt suppe af brændenælderne - hvilket udløste langvarig spisevægring hos børnene - og hun har bagt brød iblandet finthakket skvalderkål. Der stod jeg af. Men hellere spise ugræsset end risikere skilsmisse grundet Roundup.
Naboen kiggede utålmodigt på mig, mens jeg lod, som om jeg overvejede giftpriserne. Så fik jeg øje på en motoriseret jordfræser til 2.695 kroner. Ægte- og naboskabet kunne måske reddes med den, så jeg slog til.
På vej ud så jeg horder af haveejere drage af med fuldautomatiske, batteridrevne plæneklippere (kun kr. 12.995), der selv fes rundt og studsede græsset inden for et nedgravet afgrænsningskabel. De fleste kunder havde tillige forsynet sig med - og her begyndte jeg at blegne - vibrationsdæmpede hækkeklippere og buskryddere, letvægtsmotorsave, løvsugere og græssakse med hærdet stålskær.

Med dragen motorsav
Søndag morgen blev familien vækket af røgalarmen. Naboen havde tændt et - ulovligt - bål, som så ud og lugtede som fodrede han ilden med bildæk. Vanvid!
Jeg kom hurtigt i tøjet og styrtede ud på vejen. Der var mægtige bål i de fleste af haverne (og brand i et enkelt af husene). Barrikader af containere og havefliser spærrede vejen til begge sider. Min nabo, der bar hjelm og netvisir, stod med ryggen til mig og holdt vagt med en knurrende motorsav i hånden.
Gennem barrikaden kunne jeg se en gruppe svært bevæbnede beboere fra parallelvejen holde en person i skak, mens de jævnede en hæk med jorden ved hjælp af en splinterny Husqvarna CTH 160 havetraktor. Tilfældigvis ved jeg, at hækkens ejermand hører hjemme i det grønne segment (dem med "hellere opera end Opel"). Pludselig så min nabo mistænksomt på mig - og jeg gik helt i sort.

Mærk haven
I dag ved jeg godt, at havesituationen den søndag steg mig til hovedet og fremkaldte syner, som kræver behandling.
Havesituationen, siger min terapeut, behøver ikke være traumatisk. Den blotte eksistens af fræsende, klippende, snittende, hakkende, pumpende, sprøjtende, kørende maskiner, der sluger klodens fossile brændstoffer og fremmer brugen af a-kraftværker, når disse indretninger skal fremstilles og fordeles og markedsføres og lagerføres og købes og bruges og skrottes - ja, den blotte eksistens af denne overvældende haveteknologi fører ikke uden videre til tilintetgørelse af sårbare kredsløb og herlighed. Det er brugsmåden, der er afgørende, siger min terapeut, haveteknologi med humanitært sigte er naturligvis vejen frem.
For resten har min kone været henne at bytte jord-fræseren til en spade, som hun insisterer på at kalde et motionsredskab.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu