Læsetid: 2 min.

Sikke en fest

14. maj 1999

Skuespilleren Peter Berg har lavet en (kul)sort-humoristisk film om et polterabend, der kører helt af sporet

NY FILM
At Tarantino og Coen-brødrene ikke har levet forgæves, kan man forvisse sig om ved at se Peter Bergs groteske og sort-humoristiske Very Bad Things.
Filmen følger fem velbjærgede mænd i 30'erne, som tager på polterabend i Las Vegas, da den ene af dem, Kyle, skal giftes med den smukke, men krævende Laura. Stoffer, sprut og strippere er naturlige ingredienser ved sådan en festlig begivenhed, men fem udknaldede ungkarle i Las Vegas er også en sprængfarlig kombination, og snart går det selvfølgelig galt.
Ved et uheld kommer fem-kløveret til at dræbe den til anledningen bestilte stripper, og vennernes selvrealiserende psykopat Boyd leder dem ud på et mere og mere usikkert overdrev, hvor mord, løgn og mistro kun er en lille del af det mareridt, som venter dem.

God start
Faktisk starter Very Bad Things ganske glimrende med at portrættere fem stadigt unge mænd, som er på vej ind i et velordnet, stabilt og, måske, kedeligt liv, og som derfor har brug for at udleve deres fantasier en gang i mellem.
Der er således tilløb til en krads generations-satire, men uheldigvis fræser filmen meget hurtigt af sporet. Da først stripperen er død, starter en kulsort, meget grotesk kæde af begivenheder, som bare bliver værre og værre, indtil rulleteksterne løber over lærredet. Selve slutningen er et makabert tableau udsprunget af lige dele dårlig smag og kynisk humor.
Man må dog lade Peter Berg, der er bedst kendt som skuespiller, at han i sit manuskript og sin instruktion er gennemført konsekvent. Han helmer ikke, før linen er løbet helt ud, og hans billede af den udflippede Boyd og de chokerede, nærmest katatoniske venner forvrænges mere og mere, efterhånden som begivenhederne accelererer.

Et dumt svin
Men selvom Christian Slater er som født til rollen
som den kærlighedshyldende stjernepsykopat Boyd, så har manden slet ingen forsonende kvaliteter, hvilket betyder, at man ikke kan følge ham i de vanvittige ting, han gør. Man ser på ham udefra og synes bare, at han er et gennemført dumt svin.
De fire venner lykkes det heller ikke at skabe sympati for, og man lades uberørt af deres grumme skæbne, selvom filmen ofte kalder på latteren.
I Tarantinos og Coen-brødrenes verden, som Berg må have skelet en hel del til, gør personerne også mange modbydelige ting, men de er alligevel på sin vis til at holde af - humoren er mere forsonende og knap så hård og kynisk som i Very Bad Things, der ender med at give én en dårlig smag i munden over, at man ikke kan lade være med at le ad al den gøren grin med menneskelig elendighed.

*Very Bad Things. Instruktion og manuskript: Peter Berg. Amerikansk (Palads og Scala, København og en biograf i Århus)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu