Læsetid: 3 min.

Simonsen: UNHCR på slingrekurs

4. maj 1999

Indenrigsministeren vil ikke øge tempoet i evakueringen af flygtninge, som FN opfordrer til. Men han lægger op til, at Danmark om nogle uger skal tage flere Kosovo-flygtninge end de kritiserede 1.500

Mens børn og unge fra det krigshærgede Kosovo spillede bold, og de ældre slikkede sol på bænke i den store gård på Randers Kaserne, havde Dansk Røde Kors og Indenrigsministeriet i går budt pressen inden for på det nyindrettede flygtningecenter.
Også indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) var til stede - og han var ikke til sinds at bøje nakken for kritikken, blandt andet fremført af FN's flygtningeorganisation, UNHCR, om, at Danmark tager for få flygtninge og i et for langsomt tempo.
"1.500 flygtninge fra Kosovo er ikke et sluttal, men derimod den første kvote. Er situationen ikke løst nede i området om tre-fire uger, så vil vi vurdere, hvor stort behovet er for at tage flere flygtninge. Vi er parate til at tage flere," sagde Thorkild Simonsen.
Han ville dog ikke sætte tal på, hvor mange der kan blive tale om. Han ser helst, at der kommer en aftale om en intern fordeling mellem EU's medlemslande på et ministerrådsmøde den 28.-29. maj - eller gerne før.

Danmark kan tage flere
De første 156 flygtninge fra Kosovo ankom til Randers Kaserne i fredags. I dag ankommer yderligere 150. Tyskland har til sammenligning allerede taget cirka 10.000 flygtninge og åbnede i går for at tage endnu flere, ligesom Sverige og Norge har lovet at tage henholdsvis 5.500 og 6.000.
Udlændingestyrelsen og Dansk Røde Kors har opbygget et apparat, der kan modtage 300 flygtninge om ugen. I slutningen af maj vil Danmark derfor have opfyldt sin kvote og den politiske aftale om at modtage 1.500 mennesker fra det krigshærgede område.
Men Thorkild Simonsen afviste muligheden for at tage mere end 300 om ugen nu og her, selvom der bare det seneste døgn er kommet 11.000 nye flygtninge til grænsen mellem Kosovo og Makedonien.
Både Dansk Røde Kors og Udlændingestyrelsen bekræftede over for Information, at det ikke er modtageforholdene i Danmark, der er en hindring for at modtage flere.
Det er op til Folketinget, om Danmark skal modtage flere flygtninge og om tempoet skal øges.
Men indenrigsministeren benyttede i stedet lejligheden til at sende den varme kartoffel ud af landet.
I øjeblikket er det umuligt at sende flere flygtninge væk fra området, fordi flykapaciteten på den lille lufthavn i Makedonien ikke er stor nok, forklarede han.
Og så er det UNHCR, der efter Thorkild Simonsens mening har forvirret situationen, ved at sende meget forskellige signaler.
"Mens vi var ved at lave loven herhjemme, meldte UNHCR ud, at flygtninge så vidt muligt skulle blive i området. Senere blødte de lidt op, men sagde nej til oversøiske lande, der ville modtage flygtninge. Først nu er organisationen blevet mere åben over for at få flygtningene væk fra området," sagde Thorkild Simonsen.
Han vil på EU's ministerrådsmøde den 28.-29. maj støtte et hollandsk og tysk forslag om at få en "fair fordeling" af flygtningene mellem EU-landene.
Thorkild Simonsen antydede dog, at Danmark nok under alle omstændigheder vil tage flere flygtninge, når kvoten er opfyldt.
Men det skal ikke ske som i Norge, der efter ministerens vurdering har taget for mange, for hurtigt.
"Halvdelen af dem, der er kommet til Norge, skulle aldrig være endt der. Familier er splittet, og det er ikke den måde vi vil gøre det på," understregede han og betonede princippet i den danske særlov:
"Vi inviterer flygtningene, og det er afgørende, at de, der kommer, har sagt ja, tak."
Og det havde den 41-årige Kosovo-albaner Agim Konjusha, som Information fik lov at tale med.
"Vi har en bror, der har boet i Danmark i syv år, så vi bad selv om at komme til landet," fortalte Agim Konjusha, der er kommer herop med en anden bror og søster med ægtefæller og børn. Familien på i alt 12 personer er nu indlogeret på tre værelser på kasernen - efter tre uger i et telt i en overfyldt flygtningelejr i Makedonien.

Leder på forsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her