Læsetid: 3 min.

Simonsens argumenter smuldrer

5. maj 1999

Danmark burde holde op med at kritisere Norge og tage imod flere flygtninge, siger den norske regering, Og det er ikke rigtigt, at der er problemer i Makedoniens lufthavn, siger organisation, der står for evakueringerne

Danmark skulle holde op med at beskylde Norge for at gøre det forkerte og i stedet tage imod nogle flere flygtninge fra Kosovo, siger den norske regering som svar til den danske indenrigsminister Thorkild Simonsen.
Han kritiserede i går i Information og en række andre aviser den norske regering for at have for stort hastværk med at hente flygtninge fra de overfyldte lejre Makedonien.
"Halvdelen af dem, der er kommet til Norge, skulle aldrig være endt der. Familier er splittet, og det er ikke den måde, vi vil gøre det på," sagde indenrigsministeren i gårsdagens avis.
Danmark har hidtil modtaget godt 300 flygtninge fra Kosovo. Norge havde mandag modtaget 2.166 flygtninge. Danmark har givet tilsagn om at modtage 1.500, Norge 6.000.
Den norske statssekretær (viceminister) i Kommunal og Regionaldepartementet (der svarer til Indenrigsministeriet i Danmark), Johanne Gaup, svarer skarpt på Thorkild Simonsens kritik.
"Vi synes, det er stærke beskyldninger. Og de er ikke rimelige. Vi vælger flygtninge i samarbejde med FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR (ligesom Danmark, Inf.). Og så langt som muligt forsøger vi at holde familierne samlet," siger Johanne Gaup.
Hun bekræfter dog, at der i det første fly til Norge var personer, der var blevet udvalgt fordi de havde arbejdet for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE).
"Men siden har det været helt ordinære flygtninge," pointerer hun og vender kritikken mod Danmark.
"Danmark burde tage flere flygtninge, end de har gjort. Vi kan jo ikke klare at hjælpe alle i Norge. Når vi tager dem til Norge er det for at lette situationen i Makedonien, og vi ville ønske, at Danmark i større grad var med til det," siger Johanne Gaup.
Hun fremhæver, at flygtningene i Norge efter hendes opfattelse har bedre forhold end i Danmark, fordi at flygtningene i Norge kort efter ankomsten vil blive bosat i kommunerne og ikke - som i Danmark - skal blive samlet på centre.

Ingen problemer
Mandag ankom der over 11.600 nye flygtninge til Makedonien. Knap 750 blev fløjet ud til andre europæiske lande. I den sidste uge har UNHCR dagligt anmodet om, at de vesteuropæiske lande sætter tempoet op i evakueringerne af flygtninge fra Makedonien. Men den danske regering har hidtil holdt fast i, at Danmark skal tage 300 om ugen.
Blandt andet fordi det er svært at sende flere folk ud af Makedonien. Lufthavnen der er ikke særligt god, forklarede Thorkild Simonsen i Information i går.
Men International Organisation for Migration (IOM), der tager sig af det praktiske arbejde med luftbroen til flygtninge fra Makedonien, kan ikke genkende billedet.
"Skopje lufthavn er en god lufthavn. Meget bedre end Tiranas for eksempel," siger Jean-Philipe Chauzer, pressetalsmand for IOM.
"Problemet er ikke at flyve dem ud af Makedonien. Hvis Danmark sagde: Vi er parat til at tage det dobbelte antal om ugen, det vil sige 600 i stedet for de nuværende 300, så kunne vi sagtens gøre det," forklarer han.
UNHCR's operations center, der koordinerer evakueringerne oplyser, at Skopje lufthavn kan klare 30 afgange om dagen.
En stor del af de fly, der bruges til at evakuere flygtninge er fra lokale luftfartsselskaber, der bruger russiske Tupolev-fly. Hvert af de fly kan rumme omkring 150 mennesker. Det er også disse fly, der er blevet brugt til at flyve flygtninge til Danmark.
Men når USA, Canada og Australien i denne uge begynder at modtage flygtninge vil større fly også blive brugt, oplyser IOM.
Indenrigsminister Thorkild Simonsen har ikke ønsket at udtale sig til denne artikel.

Side 4: Nyrup: Thorkild gør det bragende godtSide 6: Clinton åbner mulighed for bombestop

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her