Læsetid: 4 min.

Skarpt slutspil om guldet

25. maj 1999

Med 3-0 over Silkeborg lagde Brøndby optimalt pres på Aalborg, der kun fik uafgjort mod formstærke Viborg.

Fodbold
Når fodboldstatistikerne efter den fodboldsæson, der synger på sidste vers, slår op i de digre værker, vil Brøndbys sejr 2. pinsedag over Silkeborg umiddelbart fremstå indiskutabel. 3-0 er til at tage og føle på - og det over et Silkeborghold, der i sæsonens første 29 kampe kun havde tabt seks opgør.
Men sandheden er, at der helt frem til den halve time i 2. halvleg var tale om en kamp, der kunne gå begge veje. Brøndby var meget tæt på at gentage det psykologiske kollaps fra forrige hjemmekamp mod Herfølge, hvor holdet kom hurtigt foran, men senere kandiderede til at smide det hele væk i lutter ineffektivitet.
Problemet mod Silkeborg blev tydeligst demonstreret i samarbejdet mellem Brøndbys Ebbe Sand og Thomas Lindrup.
Løbebanerne var så forkerte, at selv et øllet publikum på Brøndbys hard-core-tribune - Faxe-tribunen - måtte gøre opmærksom på det:
"I skal sgu da ikke løbe den samme vej - mand!".
Men det var lige hvad de to gjorde, når Brøndby ellers svang taktstokken over Silkeborg.
Ved at tage den samme rute fra fløjen mod midten, trampede de to Brøndby-folk nærmest støvlerne af hinanden på vejen mod Silkeborg-målet, og gjorde det enkelt for Silkeborg at dæmme op for forsøgene mod Peter Kjærs mål.
Men så trak træner Ebbe Skovdahl Linddrup ud og satte i stedet Peter Graulund ind.

Fremtidens mand
Det første Graulund gjorde var, at løbe langs midterlinjen over i modsatte side af Ebbe Sand. Derpå lavede Ole Bjur og Ebbe Sand gennem tæt pasningsspil et stort hul i Silkeborgs forsvar - og bolden blev serveret for en helt fri Graulund, der fladt og kontrolleret satte indersiden til i fuldt løb. 2-0.
Da havde Graulund været på banen i cirka 30 sekunder - og Lin-drup havde vel dårligt nok nået at sætte sig på bænken og modtage et par opmuntrende ord fra Skovdahl.
Målet viste vejen til sejren og en sikker 2. plads i rækken, hvilket udløser kvalifikationskamp om adgang til Champions League.
Kort efter fik Graulund nok en stor chance, hvor han efter et gennemløb midt i straffesparksfeltet frækt forsøgte at 'Elkjær-tippe' bolden over Peter Kjær. Kjær fangede bolden i vingefanget, men Graulund fik vist, at han kan være en fremtidens målmager, når Ebbe Sand skifter til tyske Schalke 04.
Ud over Graulund var det Brøndbys Ruben Bagger, der fik et tæt pakket Brøndby Stadion - knap 15.000 tilskuere - til at tro på, at AaB stadigvæk kan indhentes på Superligaens førsteplads.
Det skete med to scoringer, én i hver ende af kampen. Først nikkede han et hjørnespark hårdt i jorden og ind ved fjerneste stolpe i kampens ottende minut.
Og derpå snittede han bolden forbi Peter Kjær i kampens sidste sekunder. Der blev selvfølgelig jublet over Bagger.
Næsten lige så meget, som der blev jublet til stadionspeakeren, da denne kunne forkynde, at ærkerivalerne FC København havde gjort det igen:
De tabte ude til Vejle, og københavner-klubben med de store ambitioner, er nu tættere på den næst-bedste række, end de er på medaljer.

Silkeborg kan intet nå
Inden Ruben Bagger slog sejren fast var gået en kamp, hvor Silkeborgs træner Sepp Piontek fløj ud af trænerboksen ved flere lejligheder - i rent tysk raseri og frustration.
Omkring den halve time i 1. halvleg gik Silkeborgs Henrik Petersen alene gennem Brøndbys bagerste forsvar. Men da han havde sat Brøndbys målmand Mogens Krogh af med et hurtigt fodskifte, sendte han ikke bolden i mål - men på den ene opstander. Henrik Petersen - med tilnavnet 'Tømrer' - kunne kun kvittere med at sparke til et reklameskilt så splinterne føg.
Og dertil kom Silkeborgs brændte straffespark, hvor Silkeborg ved stillingen 0-2 måtte se Mogens Krogh nærmest gribe Peter Lassens - ham lignede det fra min plads! - forsøg fra 11-meterpletten. Udtur for Silkeborg. Og en sur hjemtur for Silkeborg - hvilket hjemmepublikummet forstod at grave i:
"God tuuuur hjeeem!".
Silkeborg, der fik sølv i sidste sæson, kan får nu meget svært ved at nå den fjerdeplads, der giver adgang til UEFA Cup'en.
Den plads har Lyngby sat sig hårdt på efter gårsdagens sejr over nedrykningsdømte B 93.

Viborg tog point fra AaB
AaB kunne løbe på banen til eftermiddagens sene tv-kamp ude mod forårets hold Viborg velvidende, at holdet skulle vinde, for at holde Brøndby fra døren for alvor.
Rækkens topscorer, Heine Fernandez, var i første halvleg tæt på at give AaB'erne et chok.
Men hans akrobatiske hovedstød havnede på træværket.
I det 48. minut gentog han kunststykket. Denne gang var det hans smældende skud, der prellede af på overliggeren efter fænomenalt Viborg-opspil.
Først efter en times spil kom AaB'erne i nærheden af Viborg-målet. Søren Frederiksen - tidligere Viborg - havde tre nærgående forsøg: På hovedstød, et vendeskud ved roden af stolpen, og et langskud. Men alle tre forsøg blev pareret - og kampen sluttede 0-0.
Viborg reddede livet i Superligaen og fik igen vist, at de kan blive farlige i næste sæson. Og AaB'erne virkede ikke utilfredse med det ene point, der giver to
points luft til Brøndby, inden de sidste tre runder, der måske virker lidt lettere for jyderne end for Brøndby:
Brøndby spiller ud mod FC København, derpå hjemme mod Vejle, og slutter ude mod Lyngby. AaB har nedrykkerne B 93 hjemme, derpå Lyngby hjemme, og slutteligt Herfølge ude.
Det ligner tæt løb. Men selv om AaB kun vinder to og taber én kamp, skal Brøndby vinde alle sine tre kampe, for at tage guldet.
Det ligger til AaB.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her