Læsetid: 1 min.

Sølvets sjæl

14. maj 1999

Dansk sølv 20. århundrede er en fornem dokumentation af begrebet 'Danish Silver'

Det er en usædvanlig smuk bog, som er skrevet af kunsthistorikeren Lise Funder, og som udkom for ganske nylig. Funder tager afsæt i Verdensudstillingen i Paris i 1900, hvor Thorvald Bindesbøll havde sat sit markante skønvirke-præg på den danske pavillon og fik stor international opmærksomhed. Med arkitekten Bindesbøll og kunsthåndværkeren Mogens Ballin indvarsles en ny, produktiv æra i dansk kunsthåndværk, men bogens seriøse ærinde begynder med Anton Michelsen, Hans Hansen og naturligvis Georg Jensens sølvsmedjer. Sidstnævnte er den eneste store sølvsmedje i dag i Danmark, og den er i dag en del af Royal Scandinavia. De øvrige sølvsmede arbejder fra eget værksted, og Funder afrunder sit store arbejde med at beskrive nogle af de sølvsmede, som opererer i dag: Lasse Bæhring og Laust Balsgaard. Bogen belærer os om 'korpussølvets' udvikling, kunsthåndværk i sølv, og i et selvstændigt kapitel behandles kirkesølvet. Bogen er en håndbog, spækket med oplysninger om et underbelyst emne, og det på trods af at dansk kunsthåndværk i sølv har været oppe at ringe internationalt i snart 100 år. Bogen er forsynet med korte biografier over de omtalte sølvsmede, er en lyst at skue og er hermed en god erstatning for the real thing, når man nu ikke hører til dem, der har midler til at erhverve sig fiskefade og 'toiletgarniture' i det ædle metal. Et metal, der "har dette dejlige Maaneskinsskær...noget af den danske Sommernats Lys; Sølvet kan skumre og det kan, naar det dugges, ligne Mosekonens Bryg," som Georg Jensen så poetisk karakteriserer det i 1926.

*Lise Funder: Dansk sølv 20. århundrede, 240 s., indb. og rigt ill. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 399 kroner

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu