Læsetid: 2 min.

Stor debat - få udliciteringer

31. maj 1999

Der er meget snak om udlicitering af kommunale opgaver, men i realiteten sker der meget lidt, siger professor i offentlig forvaltning

Kommuner og amter har udliciteret meget få af deres opgaver. Uanset partiernes programerklæringer, så er det helt op til hver enkelt kommune, hvordan den vil drive sin børnehave, sin ældrepleje eller skole.
"Trods den megen omtale og debat om udlicitering af offentlige opgaver, så sker der meget lidt, og intet tyder på, at det vil gå hurtigere fremover," siger professor Peter Munk Christiansen, Aalborg Universitet.
Han har som ekspert i offentlig forvaltning gennem en årrække forsket i udlicitering, og har derfor fulgt den ofte følsomme debat, der har stået på i årtier.
"Men den megen debat i medierne og den megen omtale af få eksempler på udlicitering, får mange mennesker til at tro, at der sker en hel masse på området," siger Peter Munk Christiansen.
I en videnskabelig artikel, der for nylig blev offentliggjort i et amerikansk tidsskrift, har han beregnet, at kommunerne i perioden 1985 til 1995 ikke har øget deres andel af køb af varer og driftsopgaver hos private.
"Og jeg har ikke set tal, der tyder på, at kommuner og amter har øget andelen af udliciterede opgaver de sidste par år," siger professoren.

Kommuner ønsker ro
Enkelte kommuner som Græsted-Gilleleje og Farum har fået megen omtale af deres udliciteringer af blandt andet ældrepleje.
Men de afspejler ikke hovedtendensen i kommunerne, vurderer Peter Munk Christiansen.
"Kommunalpolitikere sætter pris på ro og orden, og de ønsker sjældent at skabe konflikter, og så er det lige meget om de er socialdemokrater eller venstre-folk," mener han.
Han ser i højere grad et ideologisk skel mellem landspolitikere og kommunalpolitkere.
I Socialdemokratiet og SF har der været heftig debat om udlicitering på deres seneste landsmøder, mens Venstre ikke har debatten, for her er holdningen positiv over for udlicitering.
Men ude i kommunerne betyder partiprogrammer ikke alverden.
"Det er et fremragende træk ved den danske model, at det er uhyre frit for kommunerne, hvordan de vil udføre deres opgaver," siger Peter Munk Christiansen.

Nyhedsanalyse side 2: Udlicitering bliver ved snakken

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her