Læsetid: 2 min.

Tomme kalorier

28. maj 1999

Den ulidelige lethed i en tabstaksators liv

Roman
At William Boyd kan skrive effektivt og underholdende ved enhver der har læst hans gennembrudsroman, En god mand i Afrika, men også senere teksteroversat til dansk - Som sne i solen, Brazzaville Beach, Nye Bekendelser.
Også Bæltedyrets fortælling bæres oppe af professionelt drive - starter in medias res med en hængt mand i en udbrændt fabrik, drøner videre med fortælleren nydelsesfuldt indlevet i sin hovedperson og i interessante (i hvert til en begyndelse) skift meddennes egne optegnelser om sit liv, bygger personer op, der fænger og har karakter, og udfolder det hele i 1990'ernes London som en myldrende scene af forvandlinger, larm og maskespil.
Som et kendt motiv hos Boyd er hovedpersonen en lettere sympatisk, men også lettere naiv og ubehjælpsom mand - en loss adjuster, tabstaksator, i et stort forsikringsselskab - der høvler kundernes erstatningskrav ned til sokkeholderne og om natten går til søvnterapi pga. sine "hypnopompiske drømmebilleder". Og i øvrigt lever lettere kedeligt, vennesælt og stilfærdigt - med hverdagen peppet op af en sær interesse for antikke hjelme og for svingende highlife musik à la King Johnson Adewale and His Ghanabeat Millionaires.
Men også denne hverdagsmand er en londonsk forvandlingskugle - inden i Lorimer Black gemmer sig Milome Blocj med dyb loyalitet til sin rumænsk-sigøjnske eksilfamilie og underfulde globale oplevelser bag sig.
Og til fortællerens og læserens fornøjelse slår drømmen ned i hverdagen med den smukke Flavia Malinverno, der fra tv-reklame against all odds bliver virkelighed i Milos liv.
Så der er nok af krudt at gøre med, og læseren glæder sig gang på gang til at se, hvad der skal ske. Men drivet kører i tomgang, og romanenvil ikke rigtig nogen steder hen. Fortællerens optegnelser bliver prætentiøse og kedelige, og der kredses om en moralsk pointe, der er vag og alt for selvindlysende. Forvandlingskuglen viser sit værd som mand og menneske, men da det hele til slut fiser ud i usikkerheder, ikke kan forsikre sig imod, er læseren for længst gået i seng eller ærgerlig over at have holdt ud så længe.
Bæltedyret er en bog man kan gå til og fra og få en kedelig rejse til at gå med, men derefter har inderlig lyst til at ryste af sig, smide væk eller forære til én, man ikke særlig godt kan lide.

*William Boyd: Bæltedyret. Oversat af Claus Bech. 363 s. 299 kr., Centrum

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her