Læsetid: 5 min.

Tusindvis af titler på skærmen

14. maj 1999

80.000 titler - Saxo er en velassorteret boghandel, der helt har glemt, at man ikke inspirerer en læser med ISBN-numre

litter@tur
Biografier, bestsellere og billedbøger. Der er alt, hvad den fordringsfulde læsers hjerte kan begære af bogtitler og tilbud, hvis man klikker sig ind på den nyoprettede on-line boghandel, www.saxo.dk. Et projekt, der er udviklet af forlagene Gyldendal og Munksgaard i samarbejde med de danske boghandlere.
På forsiden bliver man mødt af billeder af Pia Tafdrup, Tove Ditlevsen og Peter Høeg, der toner frem på skærmen i sarte farver uden anstød. Æstetikken er enkel og blød, som et thebord hos en midaldrene middelklassekvinde; den danske boglæser anno 1999.
Hurtigt bliver man ved hjælp af brugervenlige knapper og søgeværktøjer ledt videre til sider om enten skønlitteratur, faglitteratur eller børne- og ungdomsbøger. Det er nemt, hvis man ved, hvad man går efter. Ellers kan man vælge at læse et interview med eksempelvis Jens Christian Grøndahl, hvis umiddelbare appel til det kvindelige køn er svær at komme uden om.

kkert, lækkert.
Så langt så godt. Men, når man kommer ind på de enkelte genre- eller emnebaserede sektioner om for eksempel Biografier og Erindringer eller Hus, have og husdyr kommer listerne. Alenlange opremsninger af titler, titler, titler. Og klikker man videre fra en titel, kan man hente oplysninger om ISBN-numre og priser, om udgivelsesår og oplag. Det er opregnet for hver enkelt af de godt 80.000 bøger, der er udgivet på danske forlag siden 1991.
Her har forlagenes samarbejde med boghandlerne om internet-boghandlen virkelig sat sine spor. Med en bogholders grundighed har Saxos redaktion sørget for, at alle disse data er samlet, sat i system og mangfoldiggjort.
Men jeg har svært ved at komme i tanke om noget, der er mere ligegyldigt for læserne, end bøgers ISBN-numre og oplags-data! Som læser og potentiel bogkøber (ikke at forglemme, det er jo sådan set en reklame fra bogbranchen, der hér bliver anmeldt) vil jeg inspireres og forføres, og under almindelige omstændigheder foregår det mig bekendt ikke med ISBN-numre.
Til Saxos forsvar skal det siges, at der med ISBN-numrene følger en lille forklarende tekst. For nogle bøgers vedkommende en tre-fem ultrakorte linjer, hvor der til andre - typisk kendte bestsellere - er hele lektørudtalelser og pluk fra anmeldelser.

Humor på højt plan
Inspirationen til den idéforladte bogkøber kunne være at hente i de emneinddelte sektioner. En titel-løs lyst til at læse et stykke oplysende faglitteratur om et bestemt emne kunne have meldt sig. Af uransagelige årsager faldt jeg over titel-listen under emnet Mediepolitik og kulturformidling. Overraskende nok finder man for eksempel en 20-30 titler nede Niels Johan Ringdals Kærlighed til salg - de prostitueredes verdenshistorie. Det er da humor.
I afsnittet om børne- og ungdomslitteratur kan forældre - nuværende som vordene - blive kloge på, hvad deres børn skal læse. For beskrivelserne af børnebøgerne og interviewet med forfatteren og børnebogsillustratoren Dina Gellert er i hvert fald ikke skrevet i et sprog, der er henvendt til de unge poder. Her kan man læse, at tegnerens "eksplosive kreativitet" og om, at hun er "glad for at være på afstand af tegnefilmproduktionens upersonlige maskineri". Det kan undre, at Saxos redaktion ikke har tænkt mere på at gøre boghandlen til et attraktivt sted for børn og unge.
For ser man i statistikkerne over danskernes internetvaner, er der ingen tvivl om, at det er børnene og de unge i familien, der bruger mest tid foran computeren derhjemme. De finder gode steder på nettet, underviser mor og far i, hvordan man bruger teknologien, og reparerer skidtet, når det går i stykker.

Når bøgerne er købt
Når man har fyldt sin indkøbskurv med alskens litterære lækkerier fra Saxos lister, sender man via en formular på Saxos hjemmeside en e-mail til en af de 172 boghandlere, der er tilknyttet systemet. Her kan man også vælge, om man vil hente bøgerne hos boghandleren, eller om man vil have dem sendt hjem med posten mod et gebyr på 25 kr. Saxo arbejder på, at man med tiden kan betale online med dankort men man afventer bl.a., at online-procedurerne for dankort er testet ordentlig igennem.
Saxos redaktion har også proklameret, at de fremover vil udvide boghandlens titel-database, så man kan søge efter bøger, der er udgivet før 1991. Jeg vil se frem til i de kommende år at blive tændt af ISBN-numrene på Tom Kristensens, Thit Jensens, Staffelds, Brandes, Ewalds, Holbergs, Charlotte Dorothes Biehls, Peder Palladius og Saxos udgivelser. Tænk bare på Rifbjergs samlede!
Men man kunne også overveje, om ikke Det kgl. Biblioteks database, der i denne sammenhæng meget passende hedder REX, klarer de national-bibliografiske opgaver udmærket. Omend selvfølgelig at det ikke foregår på lakse-farvet baggrund.
Ser man på de internationale, veletablerede internet-boghandler er der god inspiration til, hvad Saxos redaktion kan bruge krudtet på i stedet for. Lad os bare gå udenom Myboox.com, der med sine sindrige omgåelser af det danske fastprissystem på bøger får enhver dansk boghandler og forlægger til at stødkoge af raseri.

Amerikansk konkurrent
Men den amerikanske gigant, Amazon.com, har til dato den bedste forståelse for naturen af god og inspirerende boghandel. De amerikanske boghandlere vægrer sig ikke ved at indrømme, at boghandel er mere børs end katedral. Deres interesse er at sælge bøger. Således finder man på Amazons hjemmeside ikonet for indkøbskurven allerede på forsiden, hvor det på den danske Saxo er pakket ned i tredje, fjerde niveau på hjemmesiden.
Som om den forsvinder af den grund.
Sidst, men ikke mindst er Amazons søgefaciliteter intelligente. Man bliver gjort opmærksom på de bøger, man ikke kender i forvejen, og som man endnu ikke ved, er dem, man leder efter. Når man søger efter en bestemt bog, får man tilmed en oversigt over andre bøger af samme skuffe, der måske kunne have ens interesse. Man har også mulighed for at trykke på den særlige 'folk-der-har-købt-denne-titel-har-også-købt'-knappen. Og ved hjælp af såkaldte cookies, der lagrer ens søgninger, bliver de litterære områder, man har vist interesse for i søgningerne, husket fra gang til gang.
Selvom den hverken snakker om vejret eller kan huske julegave-panikken i mine øjne fra sidste år, er det lidt som at være nede hos den lokale.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her