Læsetid: 4 min.

Med Yvonne for bøsser og lesbiske i EU

29. maj 1999

Den tidligere CD-minister Yvonne Herløv Andersen taler bramfrie ord om fjernt og nært i Slagelse

I FOLKEDYBET
Slagelse stråler varme og humørfarver i den sene majsol. Folk spiser is på gaden og slikker solskin på græsskrænten foran Mikkels Kirke.
Men i Slotsgade nummer 6 sidder de indenfor bag nedrullede blå persienner. Ud mod gaden hænger et regnbueflag fra San Francisco og sender indforståede signaler. LOBS står der på et skilt.
Det er forkortelse for foreningen Lesbiske Og Bøsser i Slagelse. Den holder møde bag de blå persienner, i et cafélokale med lyst linoleumsgulv, hvide træpaneler, røde vægge og runde stearinlysdækkede borde. Tilstede er lidt over 20 deltagere - unge og midaldrende, klædt afslappet og sommerligt.
Aftenens indbudte taler er CD's tidligere social- og sundhedsminister Yvonne Herløv Andersen, nu formand for Folketingets sundhedsudvalg og en af sit partis kandidater til Europa-Parlamentet. Hendes emne har særlig adresse til de fremmødte: Hvad betyder EU-valget for bøsser og lesbiske?

Kondomer igen?
Taleren lægger for med kraftfuld røst i det lille lokale:
"På bedste kandidatvis vil jeg nu uddele materiale," siger hun og går rundt mellem cafébordene og fordeler små blå cellofanposer.
"Skal vi nu have kondomer igen?" lyder det fra en ung fyr.
Poserne viser sig imidlertid at være påtrykt gule Europa-stjerner og i orange skrift: "Mimi". De indeholder syv styk vingummi.
Den tidligere minister knytter an til forsamlingen med det samme:
"Jeg var spændt på at se, hvordan I boede. Og så viser det sig, at det halve af det hér er min datters gamle lejlighed."
Hun fortsætter:
"Jeg kommer lige fra hovedbestyrelsesmøde i Gigtforeningen. Og så det hér. Det er handicap altsammen!"
Forsamlingen ler.
Taleren nærmer sig sit emne:
"Den første maj trådte Amsterdam-traktaten i kraft. Det er en blød traktat, hvor man har skrevet de europæiske menneskerettigheder ind. Nu er det muligt at indbringe sager om seksuel diskrimination for EU-domstolen. Det var det ikke før. En engelsk kvinde, der var ansat ved jernbanerne, kunne for eksempel ikke få de frynsegoder til sin mangeårige samleverske - guldkort til toget og sådan noget - som hvis det havde været en mand. Nu kan sådan nogle sager rejses, selv om det kræver, at Kommissionen er enig."
Yvonne Herløv Andersen er klædt i løstsiddende blå jakke og bukser med sort bælte og sølvspænde. Hendes hår er gråt, kort og sommerpjusket.

Mere Mimi end Mimi
Til forsamlingen kommer hun igennem som en folkelig udgave af Mimi Jakobsen. Som Mimi er Mimi, er Yvonne endnu mere Yvonne.
"Jeg har trukket sager i computeren. Jeg er en geronto-computernørd," forklarer hun. Folk ler, og Yvonne fortæller, hvad hun har fundet i sin computer:
"Østrig har en høj seksuel lavalder. EU har opfordret dem til at ophæve strafferammen, som vist er 25 år. En anden sag er Rumænien, som har besluttet at skærpe reglerne mod at leve sammen i et ganske almindeligt parforhold mellem to af samme køn. Rumænien vil jo gerne ind i EU, men hvis de ikke ændrer det, så rykker de ned. Ligesom Estland, hvis de bliver ved med at behandle sine russere dårligt. Herhjemme har vi det jo ikke så besværligt, men det er rart, vi kan gøre noget for de andre."
Yvonne vender tilbage til lesbiskes og bøssers vilkår:
"Der er lande, hvor de er ugleset, aldrig kan få et job, hvor man aldrig vil tillade et registreret partnerskab. Det gælder også EU selv. Hvis jeg kommer ned til EU-Parlamentet, kan Birthe ikke få de rettigheder, der tilkommer en ægtefælle."

Birthe sufflerer
Yvonne henviser hermed til en lyshåret og lysklædt lattermild kvinde, der sidder ved cafébordet bag hende og en gang imellem har rollen som suffløse, når Yvonne taber tråden.
Yvonne forklarer:
"Ja, Birthe og jeg blev registreret i 1990 - et lige år. I vores alder har man svært ved at huske de ulige år."
Ny latter. Yvonne fortsætter:
"Men det er slet ikke det, det handler om denne gang. Det drejer sig om - det har jeg skrevet ned - valg af 625 medlemmer til EU, hvoraf de 16 er danskere. Jeg har tænkt over det. Jeg er en slags skabsføderalist. Ja, jeg har læst John Iversens bog - selv om det ikke var nogen åbenbaring for mig. Jeg kan godt forstå, de blev sure på ham. Det, at en form for føderalisme er nødvendig, er der jo ikke mange danske politikere, der har lyst til at sige, for det synes de ikke, folk har godt af at vide."
Yvonne går videre med lidt af hvert - sommetider bragt tilbage på sporet af Birthe:
Østudvidelsen: "Den er vigtig for stabiliteten, men den kommer til at koste, i hvert fald i begyndelsen, på længere sigt vil det gavne os med samhandel."
Krigen i Jugoslavien: "De skal genopbygges bagefter, men det kræver en besættelse, og at de får stillet EU-medlemsskab i udsigt."
Yvonne kalder det danske EU-forbehold mod retligt samarbejde for "et forbehold mod flygtninge". Hun vil have alle fire forbehold ophævet, "men efter en folkeafstemning i hvert enkelt tilfælde".

Danskere snyder
I den efterfølgende debat bliver hun spurgt om korruption i EU.
Svaret lyder:
"EU er et utroligt godt projekt. Men der er også meget skidt. Og der bliver snydt, og det er vi danskere også gode til. Kontrol kræver jo, at folk bliver registreret, og det er der ingen, der bryder sig om mere end højst nødvendigt."
En latter fra salen får Yvonne til at tilføje:
"Ja, jeg er gennemregistreret."
Debatten drejer sig meget hurtigt over på hjemlige og nære emner: Sygehusnedlæggelser, ventetider på operationer, kommunale tilskudsordninger for foreninger som LOBS.
Det får Yvonne til at stille spørgsmål til sit publikum:
"Efter partnerskabsloven og den almindelige anerkendelse er der så behov for foreninger som denne, med offentlig støtte? Jo, til rådgivning måske, men ellers - her for nedrullede gardiner? Hvorfor har I det?"
Fra den mandlige mødeleder får EU-kandidaten svaret:
"Af hensyn til de folk, der stadig lever i skabet, som også skal kunne komme herind."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her