Læsetid: 2 min.

10 kg dagligt skrald pr. EU-borger

24. juni 1999

Bjergene af affald vokser i Europa, hvor deponering på lossepladser stadig er det mest almindelige, trods stigende genanvendelse

I gennemsnit producerer hver eneste europæer tre et halvt ton affald om året. Næsten 10 kilo om dagen - iberegnet affald fra industri-, mine- og byggesektor, men uden affaldet fra landbruget.
Affaldsproblemet vokser i takt med den økonomiske vækst og det stigende forbrug. Om 10-11 år, i 2010, vil papir-, glas- og plastikaffald være steget mellem 40 og 60 procent i forhold til 1990, og antallet af skrottede biler vil vokse med omkring 35 procent i forhold til niveauet i 1995.
Det konkluderer Det Europææiske Miljøagentur i sin ny rapport Environment in the European Union at the turn of the century.
Affaldsproblemet er meget synligt i form af voksende bjerge af skrald - på trods af betydelige fremskridt inden for genindvinding og genanvendelse er deponering af affald på lossepladser nemlig stadig det mest almindelige.
De europæiske lande har simpelthen svært ved at hamle op med den fart, skraldet hober sig op i.
Eksempelvis er den stigende genanvendelse af papir og glas kun delvis blevet en succes, fordi den totale mængde af papir- og glasaffald er steget så voldsomt.
Nogle af problemerne er skabt af de europæiske samfunds forsøg på at løse andre miljøproblemer så som vand- og luftforurening, eksempelvis kloak-slammet fra vandrensningsanlæg.
Og affaldsmængderne er nu så store, at transporten af affaldet udgør en væsentlig del af den samlede transport. I Frankrig eksempelvis 15 procent.
Den totale mængde affald steg med næsten ti procent i perioden 1990-95, mens den økonomiske vækst i samme periode var seks en halv procent.
Miljøagenturet spår, at alene mængderne fra husholdningerne vil stige med 20 procent inden 2010, mens andre former for affald vil stige endnu mere.
"Ifølge grundscenariet forventes der en stigning på 45 procent i den økonomiske vækst indtil år 2010. Væksten fører i sig selv til miljøbelastninger og vil sandsynligvis 'opveje' de miljøforbedringer, der er opnået, og gøre det vanskeligere at opnå en bæredygtig udvikling," skriver Miljøagenturet.
Agenturet kalder det derfor en hoved-udfordring at få brudt sammenhængen mellem økonomisk vækst og produktion af affald.
Især i betragtning af, hvor ofte de europæiske regeringsledere tager ordene 'bæredygtighed' og 'miljø' i deres mund, er det et trist billede af Europas miljø, som tegnes i rapporten.
Trods mere end 25 års fælles miljøpolitik er der ikke nogen betydelig forbedring at spore i den generelle miljøkvalitet i EU, lyder en konklusion.
Agenturet understreger tværtimod, at miljøtilstanden forværres på flere områder - "bortset fra den betydelige og glædelige reduktion af ozonlagsnedbrydende stoffer, er der kun sket utilstrækkelige fremskridt på alle de øvrige områder " - og peger eksplicit på, at den stigende transport og trafik hindrer EU i at nå mange af sine miljøpolitiske mål.
Nogle positive tendenser - "de er fortsat svage, men bliver mere og mere tydelige," skriver Miljøagenturet - er dog også medtaget i rapporten:
Brugen af vindenergi vokser, cykling udgør en større procentdel af trafikken i nogle storbyer, der udpeges pesticidfrie områder i mange lande, det økologiske landbrug vokser og mange lande har øget deres energieffektivitet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu