Læsetid: 2 min.

8.500 børn venter på plads

2. juni 1999

14 kommuner har opgivet ventelistegaranti det seneste år - 20.000 nye pasningspladser har ikke kunnet opfylde det stigende behov for at få passet de 0-9- årige, viser ny KL-undersøgelse

Behovet for at få passet børn er stærkt stigende, og selvom kommunerne det seneste år har skabt 20.000 nye pladser i vuggestuer, børnehaver og fritidsordninger, så kan de ikke følge med.
Det viser en ventelisteundersøgelse, som Kommunernes Landsforening, KL, netop har gennemført.
8.500 børn mellem 0-9 år mangler stadig et sted at blive passet, og trods de mange nye pladser er ventelisten kun reduceret med 1.600 børn.
14 kommuner har endda opgivet deres ventelistegaranti det seneste år, viser undersøgelsen.
"De stramme bånd på kommunernes økonomi har nok givet flere pasningspladser, men vi oplever, at det sker på bekostning pædagogernes arbejdsmiljø og på kvaliteten for børnene," siger Klaus Wilmann, der er næstformand i Børne- og Ungepædagogernes Landsforening, BUPL.
Han ser ventelisterne og den faldende kvalitet i pasningen som et eksempel på, at regeringens budskab om lettelser for børnefamilierne ikke hænger sammen.

Svært med garanti
Kommunerne må kun øge deres udgifter med en procent årligt, hedder sidste års aftale med regeringen. I de nuværende forhandlinger mellem kommunerne og regeringen er der lagt op til yderligere stramninger.
"Vi har endnu pasningsgaranti i kommunen, men vi kan ikke bevare den, hvis vi ikke må øge udgifterne yderligere," siger borgmester Bent Bechmann (C) fra Lunderskov Kommune, der har stor tilflytning af nye borgere.
Derfor er en vækst i udgifterne på en procent reelt en tilbagegang, siger borgmesteren for kommunen, der bruger tilbud om børnepasning som en måde at tiltrække nye tilflyttere.
Ifølge KL's undersøgelse har 186 kommuner pasningsgaranti for de 3-5-årige, og det er 14 færre kommuner end for et år siden.

Stigende efterspørgsel
En af årsagerne til at 20.000 nye pladser ikke har afskaffet ventelisterne er den stigende efterspørgsel.
Fra 1995 til 1999 har 107.000 flere børn mellem nul og ni år fået behov en plads i et kommunalt tilbud. Det skyldes ikke mindst, at flere forældre ønsker deres børn passet.
I 1999 bliver mere end tre ud af hver fire børn mellem nul og ni år passet i en vuggestue, børnehave eller fritidshjem, viser undersøgelsen.
KL har beregnet, at en generel pasningsgaranti for alle børn vil kræve, at kommunerne opretter cirka 10.000 nye vuggestuepladser og 6.900 nye børnehavepladser til en samlet merudgift på 1,1 mia. kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her