Læsetid: 3 min.

Albansk hævn i Kosovo

21. juni 1999

Mens Beograd opfordrer serberne til at vende hjem til Kosovo, kommer der nye rapporter om Kosovo-albanere, der plyndrer og afbrænder serbiske huse

Den frygt for Kosovo-albansk hævn, som har fået mindst 50.000 serbere til at flygte fra Kosovo efter fredsaftalen og NATO's indtog, blev i weekenden yderligere forstærket.
Flere nyhedsbureauer kunne søndag berette, hvorledes Kosovo-albanerne er begyndt at tage hævn over for serberne ved at brænde deres huse ned og foretage plyndringstogter. Det er blevet muligt efter at serberne er fortrukket og den jugoslaviske hær og serbisk politi ikke længere er til stede til at beskytte dem. Den beskyttelsesopgave er nu overladt til den NATO-ledede internationale fredsbevarende styrke KFOR, efter at de sidste jugoslaviske styrker forlod Kosovo i går - et halvt døgn før den endelige tidsfrist.
I landsbyen Delovce, tæt ved byen Prizren, satte fem unge mænd således ild til en serbers hus, mens Reuters Television ankom til stedet. Det var deres syvende afbrænding søndag morgen. De tyske KFOR-styrker i området kunne i forvejen berette om to afbrændinger lørdag, og en række andre afbrændinger søndag, som endnu ikke var blevet undersøgt. Kosovos Befrielseshær (UCK) og de tyske fredsbevarende soldater sagde, at de forsøgte at standse afbrændingerne, når de så dem.
"Vi vil brænde dem alle ned," sagde en mand i byen til Reuters Television med henvisning til de 43 huse, hvor der før fredsaftalen boede serbere.
"Vi ønsker at tage hævn for det, de har gjort ved vores huse," sagde manden, der ikke ville opgive sit navn. Under den tre måneder lange krig mellem NATO og Jugoslavien, var 15 Kosovo-albanske huse blevet brændt af.

Plyndringstogt
Også i det nordlige Kosovo var der problemer søndag, da en stor flok Kosovo-albanere strømmede ind i landsbyen Graca, 15 kilometer nord for Pristina, for at gennemføre et plyndringstogt.
De ankom til Graca i biler og traktorer, på hestevogne og til fods for under overværelse af franske KFOR-soldater at slæbe afsted med alt, de kunne finde. De serbiske indbyggere i Graca var flygtet fra landsbyen natten til søndag, efter at der havde været tilløb til konfrontationer med Kosovo-albanere fra de omrkingliggende landsbyer. Nyhedsbureauet Reuters citerer øjenvidner for, at de franske soldater forhindrede situationen i at udvikle sig, men at
serberne alligevel flygtede.
Også i Graca stod en række huse i brand, mens Kosovo-albanerne læssede deres køretøjer med møbler, stueplanter, malerier, kyllinger, kvaæg og brændeknuder.
Nyhedsbureauerne citerede en "vred" fransk officer for, at plyndringen var organiseret.

Nogle vender hjem
Mens serberne er flygtet fra Kosovo gennem de seneste uger, har både regeringen i Beograd og NATO appelleret til dem om at blive eller - for dem, der allerede har taget flugten - at vende hjem. De fleste har ignoreret appellen, men søndag rettede nogle hundrede Kosovo-serbere sig efter myndighedernes opfordring og satte kurs mod Kosovo.
Sammenstuvede i busser, traktorer og biler bevægede serberne sig langsomt afsted sydpå mod Kosovo, skriver nyhedsbureauerne.
Men mens nogle Kosovo-serbere således vendte om, samledes mange andre i Beograd for at protestere mod regeringens opfordring til dem om at vende hjem inden for 48 timer.
Serbiens kristdemokrater beskyldte regeringen for at forsøge at presse og true Kosovo-serberne til at vende hjem.
Kolonnen af hjemvendende serbere blev ledet af serbiske ministre og lokale embedsmænd, der forsynede dem med mad, vand og brændstof til hjemrejsen.
De fleste af de Kosovo-serbere, der søndag beredte sig på at vende hjem, sagde, at de var glade for at rejse hjem, men de var vrede over at være blevet tvunget væk fra deres hjem til at begynde med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her