Læsetid: 4 min.

Belgien lader sig ikke tvinge af EU

10. juni 1999

EU-Kommissionen mener ikke, at Belgien respekterer dens beslutning om at fjerne og destruere alle produkter, der er under mistanke for at indeholde det kræftfremkaldende stof dioxin

Belgien fastholder, at det ikke indebærer en sundhedsrisiko at drikke belgisk mælk, og derfor nægter Belgien at fjerne mælken fra supermarkedernes kølediske.
Dermed trodser Belgien EU-Kommissionens beslutning om at fjerne og destruere alle de produkter, der er under mistanke for at indeholde det kræftfremkaldende stof dioxin.
Det drejer sig ifølge Kommissionen om kylling, æg, svine- og oksekød, mælk og alle biprodukter.
"Kommissionens beslutning gælder alle mejeriprodukter, som kan være forgiftede," sagde Gerry Kiely, der er Kommissionens talsmand. Han indrømmede dog, at Kommissionen ikke har nogle redskaber til at tvinge Belgien til at efterkomme beslutningen.
Den belgiske ministerpræsident, Jean-Luc Dehaene, mener modsat, at Kommissionen er gået alt for vidt ved at kræve dette forbud.
"Jeg har indtryk af, at dét, EU ønsker at påtvinge os, ikke er proportionalt med problemets størrelse," sagde Dehaene til avisen Het Volk.
Han mener, at Kommissionen handler som om 95 procent - og ikke kun 5 procent - af de belgiske produkter er forgiftede.

'Sikre' produkter
Endnu en kilde til bekymring i Kommissionen er Belgiens forsøg på at skelne mellem 'sikre produkter' og 'mistænkte produkter'.
Belgiske virksomheder havde nemlig fået frist indtil i går til at fremskaffe beviser på, at deres produkter ikke kommer fra en af de gårde, der har modtaget dyrefoder inficeret med dioxin - det er netop dyrefodret, der er kilden til hele skandalen.
Den belgiske ministerpræsident Jean-Luc Dehaene, der står over for et - i lyset af skandalen - svært valg på søndag, ophævede allerede tirsdag forbudet mod at slagte kyllinger.
I går mødtes han igen med sine tre viceministre for at forsøge at lave en liste over de kvægfarme, der med sikkerhed ikke har modtaget og brugt inficeret foder.
Det lykkedes dog ikke, at lave en sådan 'ren' liste i går, men så snart den foreligger, vil også forbudet mod smør, svine- og oksekød blive ophævet.
"Vi gør det umulige. Vi bruger alle midler, så vi i slutningen af denne uge får normaliseret situationen," sagde Dehaene.

Tilliden brudt
EU's sundhedsministre, der holdt møde om sagen i tirsdags, appellerede til Belgien om mere information til at berolige kunderne, hvilket betyder, at landene opretholder deres forbud mod belgiske kød- og mejeriprodukter, indtil de er helt sikre på, at situationen er under kontrol.
"Vi opretholder vores totalforbud, fordi der i øjeblikket ikke er nogen sikkerhed for, at listen med gårde, der har modtaget fodret, er fuldkommen," sagde den italienske sundhedsminister, Rosaria Bindi, til Reuters efter mødet.
Holland beordrede i går 519 belgiske produkter taget af hylderne, mens Rumænien meddelte, at de havde konfiskeret 2.600 ton belgiske produkter. Bulgarien og Grækenland gjorde det samme.
I Belgien meddelte supermarkedskæden GB, at de ikke vil løbe nogen risiko og derfor ikke vil sætte belgiske kyllinger tilbage på hylderne.
Heller ikke landene udenfor Europa tog de belgiske garantier til sig.
Både Brasilien og Australien valgte i går at lukke grænserne for belgiske kød- og mejeriprodukter.

Frankrigs reaktion
Skandalen, der startede for små to uger siden, og som sidenhen har kostet to belgiske ministre deres job, har ikke kun bredt sig til de belgiske virksomheder, der er afhængige af kød, æg eller mejeriprodukter. Også i nabolandene har skandalen fået konsekvenser.
Det dioxinholdige dyrefoder, som har forgiftet 1.500 belgiske besætninger, er nemlig også solgt til gårde i Tyskland, Holland og Frankrig. Og frygten for dioxin-forgiftede madvarer fik i går de franske myndigheder til at lukke 181 kvæg-, fåre- og kyllingefarme og fjerne næsten 1.200 ton kød-, mælke- og æggebaserede produkter fra butikkerne.
Den franske landbrugsminister, Jean Glavany, sagde dog, at det endnu ikke er nogen dokumentation for, at de gårde, der er blevet lukket - 99 kvægfarme, fire fårefarme og 78 kyllingefarme - rent faktisk har brugt den giftige dyrefoder. Også Holland og Tyskland har indført nationale restriktioner over for svineproducenter, der kunne have brugt den giftige foder.

Fakta - Dioxin - menneskeskabt gift

*Dioxin er en menneskeskabt gift, der omfatter cirka 210 forskellige kemiske stoffer, som er mere eller mindre giftige. Omkring 70 er ekstremt giftige, mens resten er mere harmløse.
*Dioxin dannes ved forbrænding af skrot og affald, ved fremstilling af papir med klor, i brændeovne og via bilernes udstødning.
*Koncentrationen af dioxin, fundet i de belgiske æg, er omkring 500 pg/g (picogram per gram), hvilket svarer til 0,000000000005 procent af ægget. Denne koncentration er 100 gange højere end den accepterede mængde.
*Det vides ikke med sikkerhed, hvor stor en mængde dioxin, der skal til, før det er skadeligt for kroppen.
*Man kender heller ikke alle virkningerne på mennesker, men man antager, at stofferne kan være kræftfremkaldende, kan skade forplantningsevnen, kan give fosterskader, kan påvirke immunsystemet og kan påvirke stofskiftet.
*Skandalen i Holland blev opdaget, fordi der var noget galt med æggene, så de klækkede for tidligt og kyllingerne blev syge.

Side 2: Nyhedsanalyse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her