Læsetid: 3 min.

Bøvl med bandagerne

25. juni 1999

I Stephen Sommers version af mumie-myten, er gyset skiftet ud med sjov og ballade

Ny film
Vel er Brendan Fraser ikke nogen Harrison Ford og Stephen Sommers ikke nogen Spielberg, men The Mummy, instrueret af Sommers og med Fraser i hovedrollen, rummer lige netop den rette blanding af effekter, action, sjov og ballade, som også Indiana Jones-filmene gør.
Meget løst baseret på Universals klassiske mumiegyser fra 30'erne med Boris Karloff som mumien, fortæller Sommers' film også om den ufrivilligt mumificerede højestepræst Imothep, der efter 3000 år og en skæbne værre end døden vender tilbage for at genoplive sin elskede, Faraos hustru.
Det er den amerikanske soldat og lykkejæger Rick, der sammen med de to engelske tvillingesøskende Evelyn og Jonathan, henholdsvis bibliotekar og småsvindler, kommer til at 'vække' den slumrende mumie, da de drager ud for at finde en sagnomspundet skat i de gamle ægypteres by for de døde.

Mageløse effekter
Mumien er ikke en subtil, elegant og opfindsom leg med genrens konventioner. Snarere et larmende, ret beset ganske traditionelt, men velfortalt bud på luftig somholdning, hvor tempo og højt humør er det vigtigste. Effektmagernes mageløse arbejde spiller en aktiv rolle i mumiens genopstandelse og de medfølgende syv plager - overbevisende udført.
Sværdsvingende skeletter, kødædende skarabæer og altopslugende sandstorme er blandt de rædsler, de tre helte møder med lige dele forundring, flamboyance og rædsel. Og Sommers har tydeligvis set det som sin fornemste opgave et forny myten om de langsomme, bandage-indhyldede mumier så betragteligt, at den i Arnold Vosloos karakteristiske og karimatiske skikkelse er en temmelig frygtindgydende og absolut ikke sløv modstander.

Papfigurer
I en film, hvor teknikken spiller så væsentlig en rolle, og underholdningsværdien kommer først, er det ikke usædvanligt, at hovedpersonerne som mennesker ikke uddybes meget. Selv den lommepsykologiske tone fra Indiana Jones-filmene, som er med til at gøre Indy til et menneske, som vi holder af, med og samtidig kan grine ad, når Sommers slet ikke op på i Mumien. Og har filmen, som et rent underholdningsprodukt betragtet, et problem, så må det være dér.
Brendan Fraser slås, skyder, løber, fyrer vittigheder af og charmerer kvinderne, nøjagtig ligesom Indiana Jones - og han gør det godt - men helt ligeså drengerøvsagtigt charmerende som Harrison Ford er han ikke. Han er lidt for mekanisk og hans figur mangler de små nuancer af troværdig menneskelighed.

Fireforestilling
Generelt kan man sige, at Mumien minder mere om et produkt rettet mod fordums fornøjelige fireforestillinger. En film, der forsøger at gøre Michael Curtiz, Erroll Flynn og Kaptajn Blod kunsten efter, komplet med sværdkampe, humor og karikerede indfødte.
Sammenligningen mellem Curtiz og Spielberg og så Stephen Sommers er ikke helt tilfældig, da Sommers også efterhånden har skabt sig et ry som en effektiv underholder, der arbejder på studiernes præmisser.
Blandt de film, han tidligere har både skrevet og instrueret, er den rimeligt velfungerende vandgyser Deep Rising, den flotte, men overfladiske genindspilning af Kiplings klassiske Junglebogen og det fængende børneeventyr Huck Finns eventyr efter Mark Twain.
Så det er ikke de små, personlige historier, den utvivlsomt talentfulde, unge instruktør har at fortælle. Men det sagde man også om Curtiz og Spielberg, der begge alligevel forstod at sætte deres helt eget aftryk på meget brede og populære genrer, og da Sommers nu med Mumiens store succes - har den indspillet små 200 mio. dollars i USA - begynder at være et navn i Hollywood, er der også en vis sandsynlighed for, at han får mere frihed til at lave, hvad han har lyst til. Måske han så bare skulle hyre en anden manuskriptforfatter - end sig selv.

*Mumien. Instruktion og manuskript: Stephen Sommers. Amerikansk (En række biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her