Læsetid: 4 min.

'De burde fan'me have beholdt mig'

17. juni 1999

Frank Dahlgaard har fået sparket af de konservative for at stemme på Mogens Camre. Nu er Dahlgaard klar til at indgå i kontorfællesskab med Dansk Folkeparti

INTERVIEW
Frank Dahlgaard, de konservatives 'frække hund,' har fået sparket. Fra og med onsdag morgen er han ikke længere medlem af hverken folketingsgruppe eller parti efter en indstilling fra partileder Pia Christmas Møller. Han accepterer beslutningen, "men forkert, det er den, fanme." Politisk er problemet, mener han, at den konservative folketingsgruppe stempler Frank Dahlgaard og med ham konservative unionsmodstandere som "anden-rangs konservative."
"Der er ikke er nogen bad feelings. Jeg har kun mig selv at takke for det og jeg gik måske for langt, da en journalist fra Aktuelt ringede og spurgte mig, hvad jeg havde stemt ved valget. I stedet for at sige, at det er min hemmelighed, så er jeg dum nok til at sige, at jeg har stemt på Mogens Camre fra Dansk Folkeparti. Og så er kanonen fyret af," siger Frank Dahlgaard.
Han betegner selv sin udtalelse som "ærlig snak".
"Jeg synes da folk skal vide, hvad jeg stemmer på."
Men rystet, det er han. Ikke så meget på grund af sig selv, men på grund af den sag, han står for. Sagen handler om konservativ og bund-borgerlig modstand mod EU. Og om retten til at være borgerlig, til at stå vagt om nationalstaten og om det Danmark, Dahlgaard priser.
Derfor mener Frank Dahlgaard, der skulle have været "lige de centimeter højere til loftet hos de konservative, så jeg havde kunnet nøjes med en ordentlig skideballe. Det er ikke så meget for mig selv, for nu slipper jeg for nogle kedelige sager, som jeg har taget for gruppen. Jeg var energiordfører, du godeste, det slipper jeg for, det bliver pragtfuldt."

Andenrangs konservativ
Men partileder Pia Christmas Møller har ikke de ekstra centimeter, der kunne give plads til den konservative EU-modstand.
"De burde fan'me have beholdt mig. Når jeg nu ryger ud, så sparker Pia Christmas Møller og folketingsgruppen til en fjerdedel af alle konservative i Danmark. Dem der er EU-modstandere eller er unionskeptikere, de er en slags andenrangs mennesker. De er altså ikke så velkomne i det konservative folkeparti," siger Frank Dahlgaard.
Sådan har det været siden de konservatives landsmøde i november sagde nej til, at Frank Dahlgaard med sin kendte EU-modstand kunne stille op på partiets liste her til Europa-valget.
"Problemet er opstået med beslutningen på novemberlandsmødet, hvor man ikke ville opstille mig. Hvad skal de 22 eller 25 procent af de konservatives vælgere, som er unionsskeptikere lige som jeg, gøre, når der ikke er en eneste af vores tyve kandidater, som er andet end unionsglade ja-sigere, nu strømmer det ind med e-mails fra folk der siger, at de også har stemt på Mogens Camre, og de er konservative alle sammen."

K-støtte til Dahlgaard
På landsmødet fik Frank Dahlgaard 18 procent af stemmerne og altså ikke et flertal i ryggen.
Det gjorde Pia Christmas Møller til gengæld. Hun fik 82 procent af stemmerne til at holde Dahlgaard ude.
Og det er slemt. For Frank Dahlgaard er EU-sagen en hjertesag, og så er det svært at holde mund.
"Jeg er ikke kommet i Folketinget for at holde min kæft, og EU-området er et kerneområde for mig. Det er fordi jeg er så vild med DK, projekt Danmark. Det har været en tordnende succes med frihed, demokrati, social sikkerhed, rigdom. Danmark er simpelthen den bedste plet på jorden set som samfundsopbygning. Det skal vi da værne om. Jeg bliver så vred, når jeg hører erhvervsfolk med ham Asger Aamund i spidsen, der siger, hånligt, 'hvad er Christiansborg andet end en tilfældig bygning på vej til lufthavnen.' Det er en nedvurdering af det danske folkestyre, som kan gøre mig aldeles rasende, og det må være god konservativ politik, at man ikke skal udhule folkestyret."

Ikke Dansk Folkeparti
Exit Frank Dahlgaard. Sådan delvis da. For han forlader ikke Folketinget, men trods sympatien for Mogens Camre ved Europa-valget, så melder han sig ikke ind i Dansk Folkeparti.
"Jeg melder mig ikke ind i Dansk Folkeparti. Jo, jeg er tiltalt af deres Europa-politik, men deres flygtninge- og indvandrerpolitik, der står jeg af. De rammer mennesker, der måske ser lidt anderledes ud. Det har skabt en utilsigtet stemning, nej jeg kan ikke være med i det parti," siger Frank Dahlgaard.
Tilbage står så problemet med indflydelsen. Som løsgænger helt uden for en folketingsgruppe er man meget alene i Folketinget.
Der er nul udvalgsposter til en løsgænger som Frank Dahlgaard. Og her kan Dansk Folkeparti eller Fremskridtspartiet måske hjælpe.
Frank Dahlgaard har aftalt en snak med Dansk Folkepartiets Kristian Thulesen Dahl om at etablere et kontorfællesskab. Også Kim Behnke fra Fremskridtspartiet har meldt sig. "Vi er gode venner herinde," siger Frank Dahlgaard.
I et samarbejde med et af de to højrepartier kunne der også drysse et par udvalgsposter af til Frank Dahlgaard. Måske, i hvert fald.
Og sådan kan det fortsætte, indtil det næste valg bliver udskrevet. På lavt blus. Derefter er det helt slut.
"Som det ser ud nu, så tror jeg,vi siger farvel og tak når valget udskrives."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her