Læsetid: 3 min.

Danmarks Radio svigter indvandrere

21. juni 1999

Nyheder til indvandrere via telefon, tekst-tv og internet svarer ikke til det faktiske behov, siger kritikere af DR's nedlæggelse af Indvandrerradio

"De ældre lades i stikken, og man sender det signal, at man er ligeglad med indvandrere, der ikke taler dansk," siger journalist, medieforsker og tidligere medarbejder ved DR's indvandrerredaktion Ferruh Yilmaz om Danmarks Radios nedlæggelse af Indvandrerradioen - den vil fra årets udgang ikke længere være at finde på mellembølgfrekvensen, hvor den har ligget på fire sprog, siden den blev fjernet fra fm-frekvensen i 1989.
Alle ansatte på Indvandrerredaktionen blev opsagt i torsdags som led i nyhedschef Lisbeth Knudsens moderniseringsplan, der skal gøre nyhederne tilgængelige på telefon, internet og tekst-tv i endnu flere sprog end de fire, der bliver serviceret i dag. Lisbeth Knudsen plan indeholder desuden et punkt der hedder etnisk rekruttering af medarbejdere til nyhedsudsendelser på radio og tv.
"Ideen er god, hvis de udlændinge man ansætter er kvalificerede, men ideen med internet, tekst-tv og telefon, som DR vil udvikle i samarbejde med Statens Information, duer slet ikke," siger Ferruh Yilmaz.
"Jeg synes det er en misforstået gerning. At gøre nyhedsdækningen bedre udelukker ikke, at man har en service overfor dem der ikke forstår dansk," siger Yilmaz.
"Det er ikke de unge, som er opdraget i danske skolesytem man skal sende til, men dem som har brug for en indlæring i det der foregår i det danske samfund. Der synes jeg, det er langt ude at forvente, at de skal gå på internet for at finde information og bruge masser af penge på telefonlinier," siger Yilmaz, der ikke forstår, hvorfor DR ikke har lavet en undersøgelse af de konkrete behov, før man nedlagde Indvandrerredaktionen.
Yilmaz, der er informatiosnsmedarbejder ved Rådet for Etnisk Ligestilling, (REL), er vidende om at Lisbeth Knudsen allerede i januar bad REL om at lægge penge til sådan en undersøgelse.
"Jeg forstår ikke, at Lisbeth Knudsen nedlægger Indvandrerradioen i hast uden at vente på den undersøgelse," siger Yilmaz.
Hertil svarer Lisbeth Knudsen: "Vi var nødt til at tage et intiativ nu. Vi har et halvt år til at finde ud af, hvordan vi skal indrette det, der skal erstatte indvandrerradioen. Ellers var der igen gået et år, uden at vi havde kunnet modernisere, grundet opsigelsesvarsler og andet. Planen er grundet på en undersøgelse fra 1995 som klart viste, at indvandrerne ønskede sig noget på tv, og helst på dansk, hvis vi skulle nå en bredere kreds. Desuden har vi støttet os på den vel største forskning, der har været lavet på området på det seneste, nemlig bogen Medierne, Minoriteterne og Majoriteten, der udkom for nylig. Den analyserer hele området, herunder det nyhedsbillede der tegnes af de etniske minoriteter. Den er meget kritisk over for stereotyperne i nyhedsbilledet, og det vil vi gerne rette op på," siger Knudsen, som ikke vil udelukke at der næste år kommer indvandrerstof på tv.

Opfordrer til idéer
"Det sidste led i planen er, at vi opfordrer Indvandrerredaktionen nuværende medarbejdere til at udvikle idéer og konceptforslag til programmer til radioens forskellige flader og til TV's programflader, således at der ligger idéer, vi kan tage stilling til til næste år som omfatter integrations- og indvandrer spørgsmål," siger Lisbeth Knudsen.
"Tv er klart den vigtigste formidlingskanal hvis man vil nå de ældre indvandrere, siger sociolog Mustafa Hussain, som er enig i Yilmaz' kritik.
"Der skal være billeder på, for mange af tingene er meget abstrakte. Indvandrere har typisk satellit-tv og video med nyt fra hjemlandet, så det de har brug for er oplysning om hvad der sker her og nu i det danske samfund. Man skulle have lavet en tv-flade for mange år siden, så kunne man have undgået mange af de indvandrerproblemer, der har været i samfundet," siger Hussain og henviser til gode erfaringer med indvandrer-tv i Sverige, Holland og England.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her