Læsetid: 3 min.

Den danske jazzbølge

28. juni 1999

Danske jazzgrupper skal til efteråret spille i New York i det store kulturfremstød Danish Wave '99

Riffs
Dansk Jazzforbund har udsendt en oversigt over de danske jazzgrupper, som deltager i Danish Wave '99,
det hidtil største danske kulturfremstød i New York i september og oktober. Ud over jazz omfatter det litteratur, film og teater, fotografi og partiturmusik, præsenteret ved cirka 80 arrangementer, finansieret af Kulturministeriet og private sponsorer.
Det forvænte New York-publikum vil kunne få sin nyfigenhed kildet, men kan rigtignok også tænkes at reagere med blaserthed. Det er jo jazzens globale hovedstad, der skal indtages.
I første omgang har udvælgelsen været overladt til Det danske Generalkonsulat i New York, som har arbejdet på sagen siden 1996. Amerikansk konsulent på jazzdelen af projektet har været Kimberley Berry, som i flere år har overværet Copenhagen Jazz Festival og præsenteret danske orkestre i medier i USA. De danske deltagere: Pierre Dørges New Jungle Orchestra, Mads Vinding Trio med pianisten Carsten Dahl og Alex Riel på trommer, og Thomas Clausen Quartet, formentlig med saxofonisten og fløjtenisten Jan zum Vohrde.
På den oprindelige deltagerliste står også mere popprægede navne som Cæcilie Norby og Sanne Salomonsen, samt crossover-gruppen Mad Cows Sing. Alene at få Dørges, Vindings og Clausens ensembler til New York er imidlertid tilfredsstillende fra et jazzsynspunkt.

En større bølge
Da Dansk Jazzforbund fik nys om disse planer, syntes man, at der var tale om en noget beskeden bølge, og sekretariatslederen tog derfor kontakt til generalkonsul Hans Grunnet i New York. Det førte til, at konsulatet betaler rejse og ophold for endnu 23 musikere.
Bølgen er så blevet udvidet med endnu seks grupper, Jan Kaspersen Quintet, Michael Heise Trio, Jens Winther Group, (Nikolaj) Bentzon, Lars Møller Group og When Granny Sleeps. Så nu begynder det at ligne noget. Den rammer bl.a. følgende lokaliteter i New York: Sweet Basil, Blue Note, Birdland, Columbia University, Carnegie - Weill Recital Hall, Schomburg Library og Brooklyn Academy Café.
Modsat Sweet Basil, som altid har været interesseret i europæisk jazz, er det andet traditionsrige jazzsted i New York, Village Vanguard, ikke repræsenteret.
Til et kommende nummer af Dansk Musik Tidsskrift har Niels Krabbe interviewet Hans Grunnet om projektet, og denne fremhæver, at der ikke er tale om den traditionelle kultureksport, hvor alt styres fra Danmark, men man har støttet sig til lokale konsulenter, som både kender New Yorks kulturliv og danske forhold.
Givetvis en udmærket fremgangsmåde. På den anden side er der også muligheder i at lade en sagkyndig dansk instans som jazzforbundet have initiativet i samarbejde med amerikanske arrangører.

En dårlig model
Hvad der ikke er en god model, er den vi har været præsenteret for ved Ellingtons 100-år i april. Her fremkaldte danske kunstnere ved eget fodarbejde en invitation fra arrangører, der har lige så lidt begreb om danske jazzforhold som flere af de danske donatorer, der øser penge i foretagendet.
Hvis Dansk Jazzforbund f.eks. var blevet bedt om at pege danskere til Ellington-festlighederne, havde man med garanti ikke foreslået Tritonus-koret, som har indlagt sig store fortjenester, men kun perifert har beskæftiget sig med Ellington. Og end mindre et semi-professionelt big band som Orbit, der knap nok kendes af det danske jazzpublikum.
I stedet kunne jazzforbundet have foreslået Radioens Big Band, New Jungle Orchestra, en Jan Kaspersen-gruppe eller Svend Asmussens kvartet, der alle har beskæftiget sig med Ellington-musik på mere autoritativ vis. Og som havde været værdigere modtagere af den støtte, der generøst blev givet af bl.a. Novo Nordisk og Statens Musikråd.
Hvor let kunne det ikke være gået tilsvarende med jazz-repræsentationen i efterårets danske bølge i New York. Så der er al grund til at bifalde resultatet af bestræbelserne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her