Læsetid: 2 min.

Dioxin-skandalen vokser i Belgien

8. juni 1999

I går blev også belgisk smør tilføjet listen af produkter, der er under mistanke for at indeholde dioxin. Samtidig valgte endnu flere lande at lukke deres grænser for belgiske produkter

Mandag valgte det belgiske sundhedsministerium at kræve al belgisk smør taget af hylderne, fordi ministeriet frygter, at også smør kan være forgiftet af det kræftfremkaldende stof dioxin.
Smør anses for at være særlig farligt, fordi dioxin lagres i fedt, fortalte Marianne Leicher, der er talsmand for ministeriet. Endnu er det ikke besluttet om andre fedtholdige produkter som for eksempel ost og mælk, skal forbydes.
Listen af produkter, der er taget af hylderne, omfatter nu kylling, æg, svinekød, oksekød, pølser samt en række biprodukter såsom mayonnaise, og hele skandalen betegnes som den værste siden kogalskabs-krisen.

Enorme tab
Hele den belgiske kødindustri er praktisk talt blevet lammet efter de første oplysninger om dioxinen kom frem for 12 dage siden. Og allerede nu kan der noteres enorme tab - ikke kun for kødproducenterne, men også virksomheder, der benytter biprodukter som f.eks. æg.
"Da vi er mere end 200 virksomheder i sektoren, er tabet allerede på 20 mia. belgiske franc," fortalte Chris Morris fra den belgiske Fødevareindustris Sammenslutning (FEVIA) til Reuters. Han tilføjede dog, at det er svært at gøre tabet op, idet det bliver større dag for dag.
Belgiske medier gættede mandag på, at skandalen vil koste belgierne mindst 30 mia. belgiske franc, hvilket svarer til 5,5 mia. kroner.
Alene den belgiske fjerkræ- og ægindustri har sagt, at de regner med et tab på i alt 20 mia. belgiske franc.
Endnu et problem er, at selvom virksomheder, der bruger æg i deres produkter, kan få æg udefra, så vil de få svært ved at sælge deres produkter.

Belgisk er bandlyst
I går reagerede endnu en række lande nemlig med at forbyde import af belgiske kød, æg og mejeriprodukter.
Både Taiwan, Thailand, Cameroun, Tjekkiet, Cypern og Bulgarien meddelte, at de forbereder importforbud af belgiske - og i nogen omfang franske, tyske og hollandske - madvarer. Dermed slutter landene sig til Sydkorea, Hong Kong, Singapore, Malaysia og Japan, der i slutningen af sidste uge alle meddelte, at de ville forbyde visse europæiske varer.
Nogle lande, bl.a. USA, har valgt midlertidigt at stoppe al import af fødevarer fra hele EU.
Også internt i EU er der sat en stopper for import af belgiske produkter - også selvom den belgiske ministerpræsident, Jean-Luc Dehaene i går på et møde med EU-Kommissionen forsikrede, at kun et fåtal af belgiske madvarer er blevet forgiftet med dioxin. Alligevel sagde en talsmand for Kommissionen efter mødet, at "der ikke kan gives garantier for noget som helst i denne sag."
Hele dioxinskandalen kan komme til at koste ikke kun industrien, men også den belgiske regering dyrt, når belgierne på søndag skal til parlamentsvalg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her