Læsetid: 3 min.

Duetoft: CD bør opgive dobbeltmandat

16. juni 1999

Det er tid for selvransagelse hos valgets tabere: Z vil headhunte spidskandidat uden for partiet ved næste Europa-Parlamentsvalg. Og CD vil af med dobbeltmandat

Formanden for CD's Folketingsgruppe, Peter Duetoft, er nu parat til at vinke farvel til, at partiets folkevalgte kan sidde på et dobbeltmandat. Han mener, at danskerne vendte sig mod dobbeltmandatet ved Europa-Parlamentsvalget torsdag, og at det er en væsentlig forklaring på, at CD's spidskandidat, Mimi Jakobsen ikke fik den forventede plads i Parlamentet:
"Personligt mener jeg, vi skal droppe muligheden for at sidde på et dobbeltmandat. Den tid er forbi, hvor et dobbeltmandat kan lade sig gøre," siger Duetoft til Information og tilføjer: "I og med Mimi var den sidste med dobbeltmandat, så blev fokus i ekstrem grad rettet mod hende. Hele kampagnen mod dobbeltmandater blev derfor en anti-CD-kampagne." Han erkender dog, at han selv har været med til at opstille Mimi Jakobsen til et dobbeltmandat.
CD's gruppeformand mener samtidig, at partiet har været for Europavenligt til danskernes smag:
"Vi havde et synspunkt, og det synspunkt var åbenbart for EU-venligt. Vi må erkende, at vores profil tiltaler mennesker, der er skeptiske overfor EU-samarbejdet. Jeg vil tro, at kun 60 procent af CD's Folketingsvælgere er så glade for EU, som vi er." Det vil dog ikke ændre på CD's glæde for Europa: "Sådan er det bare," siger Peter Duetoft.
Han afviser, at CD's mulighed for at komme i Europa-Parlamentet skulle være forspildt, blot fordi stemmesluger Mimi Jakobsen ikke kunne løfte opgaven:
"Jeg underkender ikke, at Mimi har en gennemslagskraft. Men jeg er lidt træt af dele af pressens argument om, at uden Mimi ville det være umuligt at køre noget som helst for CD."

Z vil headhunte spids
I modsætning til CD vil Fremskridtspartiets leder Kim Behnke ikke udelukke, at hans parti aldrig kommer i Europa-Parlamentet uden hjælp fra deres stemmesluger - Kirsten Jacobsen:
"Af den personkreds, som i øjeblikket udgør Fremskridtspartiet, er Kirsten Jacobsen den eneste, der vil kunne trække de nødvendige stemmer til et mandat i Europa-Parlamentet," siger han. Derfor er der ifølge Behnke kun én mulighed, hvis Kirsten Jacobsen ikke vil være spidskandidat ved næste Parlamentsvalg: At finde spidskandidaten uden for partiet:
"Næste gang er alternativet til at opstille Kirsten Jacobsen at finde en kändis, som i EU-politik er enig med Fremskridtspartiet, men som ikke nødvendigvis er enig med os i vores danske politik," siger Kim Behnke.
Tanken er ikke ny for Behnke. Allerede i forbindelse med det just overståede Parlamentsvalg forsøgte partiet at headhunte en ekstern spidskandidat: "Vi har faktisk forsøgt det i forbindelse med det her valg. Vi ville have opstillet en englænder fra det britiske konservative parti, som er kraftig EU-modstander. Han kunne ikke blive opstillet derovre, fordi han var for meget imod EU." Kim Behnke ønsker ikke at oplyse, hvem den pågældende britiske konservative var, men siger: "Han er sådan en slags britisk Frank Dahlgaard."
Fremskridtspartiet havde dog ifølge Behnke overset en detalje, nemlig at spidskandidaten skulle have folkeregisteradresse i Danmark. Derfor opgav partiet, at opstille den britiske Frank Dahlgaard.
Hos den rigtige Frank Dahlgaard i Det Konservative Folkeparti er det også blevet tid til selvransagelse. EU-skeptiker Dahlgaard - som selv stemte på Dansk Folkepartis Mogens Camre - sagde i går til Aktuelt, at de konservatives valgnederlag kunne have været undgået, hvis man havde opstillet EU-skeptikere på listen:
"Jeg stemte på Mogens Camre. Hvad i alverden skulle jeg ellers gøre. Rovsing var jo ikke noget alternativ," sagde han.
Partiformand Poul Andreassen sagde "sludder" og lovede tirsdag at bede partileder Pia Christmas-Møller og gruppeformand Helge Adam Møller tage en snak med Dahlgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her