Læsetid: 4 min.

Den dyre drøm om lykken

11. juni 1999

Med En simpel plan har den tidligere splatterfilminstruktør Sam Raimi begået
en blændende psykologisk thriller

NY FILM
Instruktøren Sam Raimi er mest kendt for The Evil Dead og The Evil Dead II: Dead by Dawn, der har antaget status af kultisk tilbedte splatter-klassikere. Raimi står også bag den mere stuerene western The Quick and the Dead (1995), men ingen af delene syntes rigtigt tungtvejende nok til at kunne underbygge Joel Coens påstand om, at hans gamle læremester Raimi skulle være en af vor tids største amerikanske instruktører. Nu er Raimi imidlertid barslet med den næsten lydefri psykologiske thriller En Simpel Plan, som dels tydeliggør hans slægtskab med Coen-brødrene, dels overbeviser om, at vi her har at gøre med en absolut væsentlig instruktør.
Allerede fra filmens allerførste billeder føler man sig hensat til Fargo. Et snehvidt vinterlandskab fylder lærredet, og skønt det er den 31. december, og den lille amerikanske bys indvånere hilser vennesælt på hinanden i gaderne, giver de sortklædte krager, der hænger ildevarslende rundt om i træerne, og den indklippede ræv, der går på morderisk rov i et hønsehus, et hint om, at dette næppe er en hyggelig julefilm for hele familien.
Og ganske rigtigt. For øjeblikket efter starter ræven uforvarende den kæde af begivenheder, som i kraft af en eskalerende snebolde-effekt skal suge hovedpersonerne ned i den sorteste moralske malstrøm. Den flygtende ræv foranlediger nemlig, at de to brødre Hank og Jacob samt Jacobs ven Lou kører galt på vej hjem fra deres traditionelle nytårsbesøg på kirkegården.

Den amerikanske drøm
Da de tager jagten op på den forsmædelige hønsetyv, finder de under snemasserne et lille forulykket privatfly indeholdende en død pilot, som kragerne julemæsker sig med, og, hvad der er meget værre, en sportstaske indeholdende 4,4 mio. gode amerikanske dollars - the American dream in a gym bag. Det er lige knap 1,5 million til hver, hvis de vel og mærke beholder pengene.
Den retskafne Hank (Bill Paxton), gift med højgravide Sarah (Bridget Fonda), mener, at de vil gøre klogest i at overdrage deres fund til politiet. Men Jacob og Lou (hhv. Billy Bob Thornton og Brent Briscoe), der ikke tynges af den slags moralske skrupler, får Hank overbevist om, at der formentlig er tale om kriminelle penge, som ikke tilhører nogen bestemt person og formentlig heller ikke vil blive efterlyst, hvorfor der jo sådan set ikke er noget rigtigt moralsk angribeligt i at gemme dem og se, hvad der sker. Og tænk, hvor megen lykke man kan købe for 1,5 million dollars!

Moralsk morads
De beholder altså pengene, men dét skulle de aldrig have gjort, for den simple plan udvikler sig snart til et sandt mareridt.
Scott B. Smiths fremragende manuskript leder med overbevisende nødvendighed personerne længere og længere ud i et moralsk morads, der stiller dem ansigt til ansigt med facetter af dem selv, som de ikke anede de besad.
På dét punkt er En simpel plan ikke så forskellig fra Evil Dead-filmene, men hvad stil og stemning angår, er der en verden til forskel. Her er ingen blodtørstige zombier og i det hele taget ikke mere blod end højst nødvendigt, men derimod en helt naturalistisk hverdagssetting omkring en lille gruppe hverdagsmennesker, der bevarer alle menneskelige og forsonende træk, selv når de når allerlængst ud i uføret. Ja, det mest uhyggelige ved filmen er, at vi ikke på noget tidspunkt ophører med at kunne forstå og identificere os med disse mennesker.
Samtidig giver En simpel plan sig tid til at udforske forholdet mellem de to umage brødre - succesdrengen Hank og sinken Jacob - som kommer hinanden nærmere end de nogensinde før har været, i takt med at grusomhederne eskalerer. Er En simpel plan ikke så bloddryppende som The Evil Dead og ikke helt så humoristisk som Fargo, så er den langt rigere på menneskelig varme og psykologisk indsigt end dem begge - uden af den grund at være blottet for hverken humor eller blod.

Den rene dåre
En simpel plan skulle oprindeligt have været instrueret af John Boorman, der imidlertid måtte springe fra, men man forstår, at Boorman havde lyst til at give sig i kast med denne historie, som i mangt og meget kan minde om hans egen ypperlige Deliverance (Udflugt med døden), hvor en uskyldig kanotur ender med, at fire helt almindelige bedsteborgere og familiefædre mister den sidste rest af civilisationens fernis.
I Deliverance var det Jon Voight, der repræsenterede den moralske snusfornuft og som den sidste overgav sig til sin egen mest basale natur. I En simpel plan varetages denne funktion af Hank, der spilles eminent af den (hidtil) noget oversete Bill Paxton. Hank repræsenterer den gennemsnitlige almindelighed par excellence, og i kraft af Paxtons nuancerede fremstilling bringes vi til at identificere os med hvert et trin af hans moralske kvababbelser - og overvindelse af dem.
Som den tumpede bror Jacob yder Billy Bob Thornton en om muligt endnu mere bemærkelsesværdig præstation. Jacob er fysisk frastødende og siger og gør ofte netop det, som han lige præcis ikke skulle have sagt eller gjort, men mod alle odds lykkes det Thornton at overbevise os om, at han faktisk er den mest sensitive og måske i sidste ende tillige den mest klartseende af de to brødre.
Derimod bliver Bridget Fondas Sarah aldrig rigtigt troværdig, først og fremmest fordi filmen simpelthen ikke vier hende tilstrækkelig opmærksomhed. Men det er for så vidt også den eneste lille plet, man kan finde at sætte fingeren på i denne ellers nærmest perfekte film, der lige så beskedent som effektfuldt fastslår den gamle sandhed, at lykken skal søges ikke i gods eller guld, men i hverdagens menneskelige relationer.

*En simpel plan (A Simple Plan). Instr: Sam Raimi. Manus: Scott B. Smith, efter egen roman af samme navn. Amerikansk. (Palladium, Scala, Palads/Århus, BioCity/Odense, Scala/Ålborg)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu