Læsetid: 2 min.

Ernie Wilkins: Almost Big

8. juni 1999

Den amerikanske jazzarrangør, som boede i Danmark siden 1980, er død,
79 år gammel

NEKROLOG
I de sidste år så man ikke så meget til Ernie Wilkins. Et slagtilfælde berøvede ham i begyndelsen af 90'erne førligheden, men gennem flere år var synet ved jazzkoncerter af den ældre mand i kørestolen en påmindelse om at en af efterkrigstidens fremstående arrangører boede i Danmark.
Da han kom til Danmark i 1980, var han et kendt navn for de fleste jazzinteresserede, først og fremmest fordi han i begyndelsen af 50'erne havde været med til at skabe det gendannede Count Basie-orkesters stil. Han spillede også saxofon i orkestret, men det var især hans mange kompositioner og arrangementer, der gav Basie et nyt repertoire og en musik, der, modsat 30'rnes og 40'rnes Basie-orkester, mindre var baseret på store solister end på enkelt og direkte ensemblespil.
Også i det store orkester, som Dizzy Gillespie ledede i 1956-57, havde Wilkins en vigtig, men ikke så stildannende, rolle, igen primært som komponist-arrangør, men også med en plads i saxofongruppen. Fra midten af 50'erne var han dog især aktiv som freelance-leverandør til store orkestre, bl.a. Tommy Dorseys, Harry James', Clark Terrys og Lionel Hamptons, foruden at han blev meget anvendt til pladeprojekter.

I Danmark
Meget af dette var måske ikke så musikalsk udfordrende, så der var god grund til at han, samme år han kom til Danmark, dannede sit eget big band, eller rettere Almost Big Band, som han kaldte det. Med en blanding af fremtrædende danske musikere og herboende amerikanere videreførte han den tætte stil han havde dyrket hos Basie, og med engagementer i Danmark og ude i Europa lykkedes det ham at holde orkestret i live i nogle år.
Dets musik er bevaret på tre plader, på Storyville i 1980, på Matrix i 1981 og
SteepleChase i 1983, og de hører sammen med Basie-pladerne fra begyndelsen af 50'erne til den vigtigste del af hans musikalske arv. Som gæsteleder af Radioens Big Band deltog Wilkins i 1991 i orkestrets Englandsturné, og på den live-cd (på det engelske mærke HEP), der blev optaget ved koncerten i Croydon, høres bl.a. hans 25 minutter lange Suite For Jazz Band.
Selv om Ernie Wilkins' løbebane blev forkortet af sygdom, så han ikke kom til at virke i Danmark, så længe som man kunne have ventet, efterlader han sig altså mange indspilninger som dokumentation for den betydning, han nåede at få for dansk jazzliv. Mange, især blandt de musikere der kom til at spille under ham, vil mindes ham med glæde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her