Læsetid: 3 min.

EU i gen-kollision

19. juni 1999

I EU vokser det økologisk dyrkede areal med raketfart - samtidig foregår der langt over tusind forsøgsudsætninger med gensplejsede afgrøder

gen-forurening
Det gensplejsede landbrug og det økologiske landbrug er kommet på europæisk kollisionskurs og kan give øget dramatik til det ministerrådsmøde om bl.a. gensplejsede afgrøder, som EU's miljøministre samles til i Luxembourg på torsdag.
På ministrenes bord ligger et brev fra den græske vicemiljøminister Theodoros Ko-lipanos, som appellerer til sine kolleger om at "suspendere godkendelserne" af gensplejsede afgrøder til markedsføring, indtil et forbedret EU-regelsæt er vedtaget.
Miljøminister Svend Auken gik fredag en anelse videre, da han til Radioavisen sagde, at "Argumenterne vokser for at lave en tænkepause, lave et moratorium, hvor vi giver den fornødne tid til at overveje hele dette felt, der giver anledning til så stor usikkerhed og så megen uro hos mange forbrugere."

Stærk vækst
Med den sikre udsigt til, at indsplejsede egenskaber i genmanipulerede afgrøder efterhånden vil sprede sig til andre planter, kan man forudse en konflikt mellem det økologiske jordbrug og det gensplejsede. Begge typer landbrug forventes nemlig at ekspandere stærkt på europæisk plan de kommende år, og dermed øges sandsynligheden for, at økologiske marker forurenes med gensplejsede krydsninger.
I perioden fra 1993 til udgangen af 1997 er det økologisk dyrkede areal i EU mere end fordoblet fra ca. 830.000 hektar i '93 til 2,2 millioner hektar i '97. Væksten er fortsat siden og forventes i de kommende år at være på 25 procent om året. Herhjemme er det økologiske landbrugs- areal tredoblet siden 1993, og alene i år ventes 1.000 nye økologer at slutte sig til de ca. 2.2200, der i 1998 dyrkede økologisk.
Det gensplejsede landbrug er i EU fortsat overvejende på det forberedende stadie. Der er givet grønt lys for langt over 1.000 forsøgsudsætninger med gensplejsede afgrøder, men kommercielt dyrkede gen-planter fylder endnu meget lidt.
Går udviklingen imidlertid som i bl.a. USA, så vil de gensplejsede marker de kommende år sprede sig med endnu større hast end de økologiske. Alene siden 1996 er det samlede gensplejsede landbrugsareal i de tre førende lande USA, Canada og Argentina vokset fra ca. to millioner hektar til nu omkring 30 millioner hektar.
Så hvis EU åbner for samme ekspansion, så vil der uvægerligt blive tale om kollisioner mellem de gensplejsede landbrugsarealer og de økologiske arealer, som - også af hensyn til forbrugertilliden - ønskes friholdt for 'genetisk forurening'.
Forbrugerrådet mener det er afgørende at beskytte det økologiske landbrug.
"Det giver ikke nogen mening at sige, at de økologiske produkter skal være fri for genteknologi, hvis udviklingen bliver, som de store bioteknologiske selskaber ønsker den. For så vil halvdelen af landbrugsarealet om få år anvende gensplejsede sorter, og så er det illusorisk at tro, at spredningen af fremmede gener til de økologiske marker kan bremses," siger konsulent Bjarne Pedersen, Forbrugerrådet.
"Forbrugerrådet mener, at målet må være at få fjernet de gensplejsede afgrøder. Derfor har vi også udtalt os imod de ansøgninger, der har været til høring de seneste år."
Bjarne Pedersen tilføjer, at i det omfang der allerede er gensplejsede planter på markerne i EU, så bør der opereres med "meget, meget lave grænseværdier" for, hvor stor en andel af de økologiske af-grøder på en mark, der må bestå af - utilsigtede - gensplejsede krydsninger. Overskrides en sådan grænse, bør retten til at kalde de pågældede afgrøder økologiske bortfalde.
Netop nu er gensplejsede planter i så stærk modvind i det meste af EU, at de store selskaber tøver med at indsende nye ansøgninger om markedsføringsgodkendelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu