Læsetid: 2 min.

Euro-dyk kan irritere USA

3. juni 1999

Fronterne mellem EU og USA risikerer at blive skærpet efter et nyt euro-dyk i går, vurderer tidligere overvismand

KØLN - Euro'en kaster grimme skygger over EU's statsledere, når de i dag samles til to dages topmøde i Køln.
Den nye fælleseuropæiske valuta fik endnu et hug af valutamarkedet i går, da Den Europæiske Centralbank undlod at støtte sin svage valuta ved at sætte renten op.
Med en svækkelse til 1,0342 amerikanske dollar nåede euro'en det hidtil laveste niveau over for den amerikanske valuta. Det svarer til en svækkelse på 13 procent siden euro'en blev lanceret i januar.
Selvom den markante svækkelse af euro'en er godt nyt for den svage europæiske økonomi, fordi eksporten stiger og importen falder, er det ikke sikkert, at EU's statsledere er ubetinget tilfreds med euro-nedturen. Og det er ikke kun på grund af det prestigetab, der for EU er forbundet med euro'ens nedtur, påpeger den tidligere økonomiske overvismand, professor Claus Vastrup fra Aarhus Universitet.
"Svækkelsen af euro'en vil på længere sigt give et skub til den europæiske økonomi, men samtidig vil uligevægten mellem Europa og USA blive forøget.
Overskuddet på Europas betalingsbalance vil stige yderligere, mens det amerikanske underskud vil blive forværret. Det vil USA absolut ikke være tilfreds med," siger Claus Vastrup til Information.

Anspændt forhold
Forholdet mellem EU og USA har længe været anspændt på det handelspolitiske område. Og det bliver sandsynligvis ikke bedre af, at EU lader euro'ens fald fortsætte, lyder det fra den tidligere overvismand, der godt kan forstå amerikanerne.
"Jeg synes også, det er betænkeligt, at man fuldstændigt ser bort fra, hvilken betydning europæisk økonomi har for resten af verdenen. Set med verdensøkonomiens øjne bidrager Europa ikke med ret meget. Men på den anden side: Det kan dårligt være anderledes, når Den Europæiske Centralbanks opgave er, at holde øje med inflationen. Ikke med valutaudviklingen," siger Claus Vastrup.
Han betragter den seneste euro-svækkelse som en reaktion på, at valutamarkedet har fået øjnene op for, at væksten i Europa bliver lavere end ventet, mens den amerikanske vækst fortsætter med at overgå forventningerne. Den seneste øjenåbner kom sidste uge, da Italien blev nødt til at hæve skønnet for sit budgetunderskud i år.
"Dermed blev det afsløret, at de europæiske finansministre sidder inde med viden om, at væksten i den europæiske økonomi ikke bliver så stor, som de tidligere har ventet," vurderer Vastrup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her