Læsetid: 2 min.

FDB dropper u-landsvarer

17. juni 1999

350 af landets brugsbutikker må ikke længere sælge varer fra U-landsimporten - og dermed støtte kooperativer i u-landene. Brugs-uddelere er utilfredse

FDB har besluttet, at de 350 brugser i kæden ikke længere må have varer på hylderne fra U-landsimporten, der importerer varer fra kooperativer i u-landene.
"FDBs beslutning er en ren knock-out," siger U-landsimportens formand Mogens Thomsen.
Hidtil har landets brugsbutikker aftaget en fjerdedel af den idealistiske organisations samlede salg.
Nu forsvinder i hvert fald en større del af U-landsimportens samlede omsætning på i alt ni mio. kroner årligt.
"Vi står for den fair handel med u-landene, som netop er i overensstemmelse med FDB's overordnede principper, så vi er uforstående over for den nye linje i FDB," siger Mogens Thomsen.

Centralt indkøb
Fravalget af U-landsimportens varer er sket som konsekvens af, at brugserne i FDB's kæde ikke længere må købe ind på egen hånd.
Alt indkøb skal fremover gå gennem FDB centralt, og her indgår disse varer ikke.
"Vi har ikke været ude efter u-landsvarerne specielt, med de er faldet ud som et led i vores opstramning af sortimentet," siger FDBs formand Ebbe Lundgaard.
Han påpeger, at kun 350 af landets 900 brugsbutikker er med i FDBs kæde, resten er styret af lokale brugsforeninger og kan derfor fortsætte med at sælge U-landsimportens varer.
Ebbe Lundgaard vil ikke afvise, at FDB senere beslutter at tage U-landsimportens varer med i det centrale sortiment.
"På regionsmøder hen over efteråret vil vi drøfte med lokale bestyrelser og medlemmer, om FDB skal støtte andelsbevægelser i u-landene. Personligt ser jeg det gerne," siger Ebbe Lundgaard, der understreger, at FDB ikke er en velgørenhedsorganisation.
Derfor vil al handel med U-landsimporten i givet fald skulle ske på forretningsmæssige vilkår, påpeger han.
Flere af landets brugsuddelere har udtrykt deres utilfredshed med, at de ikke længere kan tilbyde U-landsimportens kaffe, honning og andre af de især økologiske niche-varer.
"Vi har henvendt os til vores kædedirektør i FDB for at få ham til at presse på, så vi igen kan føre disse varer," siger Kristian Thomsen, der er uddeler - og dermed ansat af FDB - i SuperBrugsen på Vesterbro Torv i Århus.
Henvendelsen er sket i samarbejde med andre Århus-brugser, der alle profilerer sig på et varieret udbud af økologiske og specialprodukter fra blandt andet kooperativer i u-landene. Varer, der er forædlet og pakket i hjemlandene og som bønderne er sikret en ordentlig pris for.

Søgt dispensation
Individuelt har Brugs-butikkerne søgt om dispensation til selv at købe direkte fra U-landsimporten, men uden svar.
"Det tager vi som et nej, men jeg håber, at beslutningen bliver ændret," siger Kristian Thomsen.
U-landsimporten er ikke bundet op med store omkostninger og investeringer, så FDBs mindre køb tvinger ikke organisationen helt i knæ.
"Men det er klart, at det lavere salg vil gøre det sværere for os at være med til at udvikle begrebet om fair handel i u-landene - som vil ellers tager ud og hjælper dem med," siger formanden Mogens Thomsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her