*Krzysztof Kieslowskis Blind chance fra 1982 blev oprindeligt forbudt, fordi de militære myndigheder klart så den som et foruroligende allegorisk bud på Polens fremtid. Det er historien om den unge Witeks tre muligheder i livet - anskueliggjort gennem tre versioner af hans historie med samme udgangspunkt: han skal nå toget fra Lodz til Warszawa. Den første gang kommer han tids nok til, de to næste for sent. Tilfældet bestemmer skæbnesvangert, men intet føles selvfølgelig tilfældigt i Kieslowskis spidsfindigt udregnede komposition. I den første historie møder han en hardcore-kommunist og bliver partimedlem. I den næste arresteres han og ender i en flok af oprørske studenter. Og i den sidste bliver han en lykkeligt gift, apolitisk borger. Eller gør han? - Kieslowski ransager skæbnens veje og skaber - med Henning Jørgensens ord her i bladet - "et kompliceret afslørende, dystert ironisk billede af politisk oppositionelle og opportunistiske forhold, af ideologiske konflikter og samvittighedsspørgsmål." Ikke den nemmeste filmkost, men - stadig ifølge Jørgensen - "konsekvent og kompromisløs i sin psykologisk og samfundskritisk grelt konfliktblottede fortællestil."
Przypadek/Blind chance. TV2, torsdag kl. 00.15-02.00
*Eric Idle vil altid blive husket og elsket for sin vilde crazy-komik i Monty Python. Sværere kan det være for et komiker-gruppemedlem at markere sig på egen hånd, og det er ikke for alvor lykkedes Idle, selv om han har gjort sig pænt gældende som skuespiller. Hans største udspil kom i 1993 med denne farce, der - tro det eller ej - i sin tid opnåede at blive vist i Cannes-festivalens officielle program som en opkvikker midtvejs. Det medførte en del hovedrysten det år, for historien (som Idle selv har været med til at skrive) om en vekselerer, der opdager, at han i virkeligheden er arving til en større formue og prøver at skaffe sig af med de nominelle arvinger, blev slet ikke fortalt morsomt nok af instruktøren Robert
Young. Og det selv om Young - foruden Idle - havde vittige hoveder som John Cleese, Rick Moranis og Barbara Herschey i hovedrollerne. Også den nye stjerne fra Lokkeduen og Zorro - den maskerede hævner, Catherine Zeta-Jones, medvirker. Det vil hun nok helst glemme.
Splitting Heirs/Ondt i arven. TV3, fredag kl. 21.00-22.35
*Sam Raimi har især gjort sig kendt for ekstravagante, effektjagende gysere som The Evil Dead, men har nu fået et seriøst gennembrud med dramaet A Simple Plan, der får premiere herhjemme på fredag i næste uge. - I Darkman fra 1990, Raimis første store studieproduktion, er det stadig gyserspecialisten, der fører det store ord. Han prøver at genoplive den hævdvundne historie om det følsomt forurettede, hævnende uhyre, på én gang ubarmhjertig og sårbar. Liam Neeson er den Frankenstein-agtige læge, der er lige ved at opfinde en syntetisk form for hud, som kan skjule alle vansiringer. Gangstere slår ham ned og lader ham ligge med ansigtet i syre. Og så bliver den ansigtsløse læge en hævner, der med skiftende masker uskadeliggør sin bødler og prøver at vinde sin gamle kæreste tilbage. Hun spilles af den altid gode Frances McDormand, der især vil huskes som den gravide opdager i Coen-brødrenes Fargo.
Darkman. TV3, fredag kl. 22.35-00.15
*John Hughes var en central skikkelse i 80'ernes ungdomsfilm. Nu hører man mindre til ham, men dengang både producerede, skrev og instruerede han en lang række komedier og dramaer om de lidt ældre teenageres konflikter med kammerater og forældre - ferme film præget af en vis overflade-indsigt i 80'er-ungdommens slang, væremåde og komplekser, ofte med Molly Ringwald i hovedrollen. The Breakfast Club var den udmærkede gennembrudsfilm for denne produktive 'high school-humanist', som han er blevet kaldt, og komedie-farcen En vild pjækkedag er en anden af hans store succeser - en veloplagt, velfortalt beretning om en herlig skulkedag for den slagfærdige Ferris, vennen Cameron og veninden Sloan. Trioen bemægtiger sig en lækker Ferrari tilhørende Ferris' far og drøner derefter rundt i Chicago og nyder det bedste, byen har at byde på. - Matthew Broderick og Jennifer Grey (fra Dirty Dancing) er blandt de medvirkende.
Ferris Buellers Day Off/En vild pjækkedag. TvDanmark, lørdag kl. 19.30-21.20
*Søren Kragh-Jacobsen er nærmest blevet overdænget med filmpriser det sidste halve års tid. Senest fik hans engelsk-dansk-tyske produktion fra 1997, Øen i fulglegaden, to Emmyer i New York, idet filmen var blevet sendt ud på de amerikanske tv-skærme. Nu er det så de danske tv-seeres tur til at lade sig bevæge af historien om en 12-årig drengs kamp for at overleve i en jødisk ghetto under Anden Verdenskrig. Alex bliver alene tilbage i Warszawa-ghettoen, efter at tyskerne har skudt hans onkel og deporteret hans far. Hans eneste kammerat er den hvide mus Snow. Men Alex holdes oppe af håbet om faderens tilbagevenden, og hans ophold i ghettoen bliver en lektion i mod og opfindsomhed og til sidst i simpel overlevelse. - Filmen baserer sig på en delvis selvbiografisk roman af den polske forfatter Uri Orlev, der i dag bor i Israel, er gift og har fire børn. Alex spilles med smuk indlevelse af Jordan Kiziuk, og filmen slutter sig naturligt til Kragh-Jacobsens øvrige værk som en varm fortælling om et dreng, der kan mere end han tror, da det opdager, hvad han er god til. Modsat Bille August har Kragh-Jacobsen kunnet sætte sit personlige præg på en international produktion. - Jack Warden og Patrick Bergin ses i mindre roller, og polakken Zbigniew Preisner, der især arbejdede sammen med Kieslowski, har skrevet underlægningsmusikken.
Øen i fuglegaden. DR 1, lørdag kl. 21.15-23.00