Læsetid: 3 min.

Forbryderjæger holder op

12. juni 1999

Hovedanklageren ved det internationale krigsforbrydertribunal i Haag, Louise Arbour,
vender tilbage til Canada for at blive højesteretsdommer

DOMSTOLEN I HAAG
LONDON - For kort tid siden leverede Louise Arbour den anklage, som vil sikre hende en plads i historien om udviklingen af folkeretten. Hun anklagede et siddende statsoverhovede for krigsforbrydelser - nemlig Jugoslaviens præsident Slobodan Milosevic.
På det tidspunkt havde hun formentlig allerede besluttet at holde op i utide som hovedanklager ved det internationale krigsforbrydertribunal i Haag for at tage imod den canadiske regerings tilbud om at blive højesteretsdommer hjemme i Canada. Men beslutningen om, at Louise Arbour holder op, blev først offentliggjort, efter af FN's sikkerhedsråd havde givet grønt lys for den internationale sikkerhedsstyrke i Kosovo.
Det har længe været kendt, at Louise Arbour så frem til udløbet af sin kontrakt, som oprindeligt skulle løbe i fire år. Ikke mindst på grund af det meget trættende rejseri, som i lange perioder ad gangen holdt hende væk fra sin papirløse mand og parrets tre børn.
Nu skal FN finde en ny hovedanklager. Det kan blive sværere end dengang, Louise Arbour blev udnævnt. Det skete på anbefaling af hendes forgænger, sydafrikaneren Richard Goldstone, som var domstolens første hovedanklager. Og der var ingen uenighed om udnævnelsen.

Arbour er alt
Denne gang kan der meget vel blive tale om flere forskellige kandidater, som kommer til at konkurrere om posten. FN's generalsekretær, Kofi Annan, skal nominere en kandidat, som så skal anerkendes af sikkerhedsrådet.
"I juridisk forstand er der masser af kvalificerede folk. Men det kan tage et stykke tid at bestemme sig for en efterfølger," sagde professor i folkeret ved Utrecht Universitet, Terry Gill, i går til Reuters.
"Arbours arv er uafhængighed. Hun er alt, som en uafhængig jurist bør være, i sin afvisning af at bøje sig for politisk pres," sagde han.
Det viste sig ikke mindst i Slobodan Milosevic-anklagen, hvor Louise Arbour fra forskelligt hold blev beskyldt for at have stukket en kæp i hjulet for bestræbelserne på at nå en fredsaftale med den jugoslaviske præsident. Beskyldninger, som efterfølgende har vist sig at være grundløse.
Forgængeren Richard Goldstone havde taget de første skridt ved at anklage den bosnisk-serbiske leder, Radovan Karadzic og hærchefen Ratko Mladic. Og Louise Arbour førte princippet om ikke bare at gå efter de små fisk men også deres bagmænd helt op på regeringsplan.
Hovedanklageren ved tribunalet har hovedansvaret for efterforskning og retsforfølgelse af krigsforbrydelser begået i det tidligere Jugoslavien og i Rwanda. I løbet af Louise Arbours embedstid er der faldet syv domme. Bl.a. er der afsagt domme for folkemord i Rwanda, som er blevet milepæle i folkeretten.

NATO-krigsforbrydelser?
Den seneste sag, Louise Arbour skal tage stilling til, er om NATO's rolle i Kosovo-krigen skal tages under behandling af krigsforbryderdomstolens anklagemyndighed.
En gruppe internationale jurister mødtes i onsdags med Louise Arbour i Haag for at argumentere for, at hun skal indlede undersøgelser af påståede grusomheder forårsaget af NATO's bombardementer. Men iagttagere mener, at en sådan sag ikke har mange chancer.
"Det tror jeg ikke på," siger Edward Foster fra det britiske Royal United Services Institute (RUSI) til Information.
"Jugoslavien indbragte en sag for Den Internationale Domstol i Haag (som behandler sager mellem lande, red.), men den blev smidt ud. Det tror jeg er slutningen på den sag," siger han.
Når Louise Arbour til et andet resultat, vil der opstå den temmeligt bizarre situation, at de efterforskere, som ventes at følge lige i hælene på den internationale sikkerhedsstyrke i Kosovo, ikke bare skal indsamle bevismateriale for anklager mod serbisk politi og militær men også mod militærapparatet i de NATO-lande, som gør deres ophold i Kosovo mulig.
Ifølge Reuters vil efterforskerne starte arbejdet i Kosovo tidligt i næste uge. USA, Storbritannien, Frankrig og Tyskland er blandt de lande, der har lovet Haag-tribunalet at bidrage med efterforskere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu