Læsetid: 3 min.

Fredsudspil trækker ud

8. juni 1999

Endnu i aftes var G8-landene ikke blevet enige om et udkast til en FN-resolution, der skal sikre fred i Kosovo

FORHANDLINGER
BERLIN - Udenrigsministrene fra verdens syv førende industrinationer og Rusland (G8-landene) arbejdede i går på et udkast til en FN-resolution om Kosovo. Efter planen skulle teksten have været klar midt på eftermiddagen, men endnu i aftes var udenrigsministrene fra USA, Canada, Japan, Storbritannien, Frankrig, Italien, Tyskland og Rusland ikke blevet enige om de endelige formuleringer, der skal vedtages i Sikkerhedsrådet.
På forhånd blev Ruslands deltagelse i forhandlingerne på slottet Petersberg ved Bonn set om et tegn på, at regeringen i Kreml ville deltage konstruktivt i fredsprocessen. Men i løbet af eftermiddagen stod det klart, at den russiske udenrigsminister Igor Ivanov havde en række indvendinger mod de øvrige landes planer.
En talsmand for det amerikanske udenrigsministerium fortalte, at ministrene derfor besluttede at arbejde sig igennem teksten og kigge på alle dens detaljer. Det omstændelige arbejde skal sikre, at der kan spares tid i sidste ende, når resolutionsforslaget behandles i FN's sikkerhedsråd.
"Udenrigsministrene har besluttet at smøge ærmerne op og gennemgå hele den fem sider lange tekst - paragraf for paragraf," sagde talsmanden James Rubin.
Han ville ikke udtale sig om, hvilke elementer af resolutionsforslaget, der voldte problemer. Men ifølge det tyske nyhedsbureau DPA mener udenrigsminister Igor Ivanov, at NATO-landene forsøger at skubbe yderligere krav ind i FN-resolutionen end der fremgår af de hidtidige drøftelser.
Ruslands udenrigsminister Ivan Ivanov havde forud for mødet givet udtryk for dyb bekymring over NATO's håndtering af krisen, mens der i Moskva blev lagt øget pres på Ruslands Balkan-mægler, Viktor Tjernomyrdin, for at træde tilbage, da mange russere mener, at han har givet den vestlige alliance for mange indrømmelser.

Kritik af NATO
Igor Ivanov sagde, at NATO havde skærpet kravene til Beograd i betydelig grad, og han kritiserede, at NATO har fortsat luftbombardementer efter Jugoslaviens accept af Kosovo-fredsaftalen.
"NATO har forsøgt at få en lang række af fundamentale politiske synspunkter medtaget i dokumentet. Det er kun FN's Sikkerhedsråd som har bemyndigelse til at træffe beslutninger om disse emner," sagde Igor Ivanov.
Hans udtalelser afspejlede en stærk utilfredshed i Moskva med hele Kosovo-fredsprocessen - og navnligt vrede over, at NATO fortsatte NATO-bombardementer efter Beograds accept af den fredsplan, som NATO og Rusland udarbejdede i sidste uge.
Resolutionsforslaget fra Petersberg handler om sikringen af civilbefolkningen, mens aftalen om tilbagetrækningen af de jugoslaviske styrker forhandles mellem generalerne fra NATO-alliancen og Jugoslavien.
Efter sammenbrudet i forhandlingerne mellem generaler fra NATO og Jugoslavien i går nat forlød det fra i går fra Beograd, at den jugoslaviske delegation er parat til at vende tilbage til forhandlingsbordet. Men styret i Beograd kræver en FN-resolution, før de jugoslaviske tropper bliver trukket ud af Kosovo.
Med på Petersberg var også EU's Balkan-udsending, Finlands præsident Martti Ahtisaari, der i går var i telefonisk kontakt med den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic.
"Ahtisaari talte med Milosevic og fortalte ham, at det var nødvendigt at fortsætte med at føre aftalen ud i livet," sagde James Rubin.
Fra Petersberg tog Martti Ahtisaari videre til Berlin for at orientere EU's formand, forbundskansler Gerhard Schröder (SPD). Efter mødet sagde kansleren, at han ikke frygtede, at fredsprocessen på Balkan var i fare:
"Vi har ingen planer om at sætte denne mulighed over styr. Vi er enige om, at EU skal gøre alt for at nå til en fredelig løsning på konflikten i Kosovo," sagde han.
Hvis præsident Slobodan Milosevic bare forsøger at vinde tid, har NATO et svar parat, gjorde Tysklands forsvarsminister Rudolf Scharping (SPD) klart på sit daglige pressemøde i går:
"Vi har muligheden og om nødvendigt også viljen til at øge vor militære indsats, hvis den jugoslaviske hærs handlinger gør det nødvendigt," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her