Læsetid: 2 min.

Frygt for at soldater ikke vil efterkomme indkaldelser

8. juni 1999

Styrken, der skal til Kosovo, skal bestå af folk, der er indkaldt to gange til Den Internationale Brigade. Deres fagforening frygter, de ikke vil af sted igen

S.U.
Hærens Konstabel- og Korporal-forening (HKKF) frygter, at soldaterne til Kosovo vil springe fra deres kontrakter med Den Internationale Brigade og nægte at tage afsted.
Den batallion, der skal sendes til den internationale "Joint Guardian"-operation skal for første gang bestå af folk, der er udsendt for anden gang med Den Danske internationale Brigade (DiB'en).
Første gang blev de udsendt lige efter deres værnepligtstid. Men nu har de fleste været hjemme igen i noget tid. Og derfor er de ikke så interesserede i at komme afsted nok en gang, mener HKKF.
"Jeg kan godt have mine tvivl, om de har lyst til at komme afsted igen," siger Svend Erik Larsen, formand for Hærens Konstabel og Korporalforening:
"Folk er jo i job eller uddannelse derude (i det civile liv, red.). Og jeg ved ikke hvordan reaktionerne er hos den enkelte. Der vil formentlig altid være nogen, der trækker følehornene til sig," siger han.

Ud af det civile
Hans frygt går dog mere på, om det er muligt for soldaterne i brigaden at træde ud af deres civile liv i de syv-otte måneder, turen til Kosovo kræver inklusiv træning.
"Det, man roligt kan sætte et spørgsmålstegn ved, er, hvordan arbejdsgiverne vil reagere. Vil de undvære en mand i et halvt år?" siger Svend Erik Larsen.
Forsvarsminister Hans Hækkerup forklarer, at soldaterne til Kosovo skal indkaldes igen, fordi de nye folk i Den internationale Brigade, der varetager de fleste af forsvarets opgaver uden for landet, nu sendes til Bosnien.
"Det er en kombination af nød og med vilje. De folk, vi får på nye DiB-kontrakter, anvender vi i Bosnien. Derfor anvender vi nogle af de "gamle" DiB-kontrakter," siger Hans Hækkerup.
Presseofficer i Den internationale Brigade, major Bent Marding, mener dog ikke, at det vil ændre noget ved, at brigaden kan løse opgaverne i Kosovo.
"Styrken i Bosnien er sammensat, så ca. 330 er personel på DiB-kontrakten. Det er kun en brøkdel af DiB'en," siger Bent Marding.
Når Den Internationale Brigade er på fuld styrke omfatter den 4.600 mand.
"Derfor er min vurdering, at det ikke burde skabe de store problemer, at sende ca. 850 ud igen," siger Bent Marding.
"Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det ikke kan klares," siger Bent Marding.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her