Læsetid: 2 min.

Grønt lys til Helveg

19. juni 1999

Kun Enhedslisten protesterede, da Folketingets Europa-udvalg i går gav regeringen mandat til at støtte et forslag om nye beslutningsregler i EU's mange komiteer

Det var en helt alene Keld Albrechtsen fra Enhedslisten, der fredag formiddag i Folketingets Europa-udvalg nægtede at give udenrigsminister Niels Helveg Petersen mandat.
Alle andre - herunder SF - var enige om at støtte et forslag fra det tyske EU-formandskab, som skal revidere de gældende beslutningsregler for EU's hundredevis af komiteer, hvor embedsmænd og eksperter gennemfører beslutninger for eksempel om gensplejset mad.
Forslaget betyder, at Europa-Kommissionen vil kunne tillade for eksempel gensplejsede produkter, selv om 12 af de 15 medlemslande skulle være imod.

Skarp kritik
De sidste dage er forslaget blevet kritiseret af blandt andet miljøkommissær Ritt Bjerregaard og miljøorganisationen Greenpeace - sidstnævnte har kaldt forslaget for "skandaløst".
Og miljøminister Svend Auken havde til torsdagens møde i regeringens EU-udvalg sendt et brev, hvori han opfordrede regeringen til at stemme nej til forslaget for dermed at gennemtvinge endnu en forhandlingsrunde i EU.
Men regeringsmødet valgte at støtte Niels Helveg Petersen og dermed forslaget. Auken havde fredag ingen kommentar, men henviste blot til udenrigsministeren.

Fastholder veto
Keld Albrechtsen fastholdt på mødet i Europa-udvalget sin bebudede opfordring til, at den danske regering bør nedlægge veto mod forslaget, som han fandt "uacceptabelt".
Det til trods for, at udenrigsministeren på mødet oplyste, at han har fået tilsagn fra Europa-Kommissionen om, at "beslutninger på følsomme områder ikke vil blive truffet mod et flertal af lande." Selv om det altså ifølge forslaget er muligt for tre lande at majorisere de øvrige 12.
Den garanti har Albrechtsen ikke megen fidus til: "Jeg kunne ikke på Europa-udvalgsmødet få garanti for, at dette vil omfatte for eksempel gensplejsede planter," siger Keld Albrechtsen til Information.

Et fremskridt
Niels Helveg Petersen kaldte i går forslaget for "et stort fremskridt for demokratiet".
Han lovede samtidig, at Europa-Kommissionens regler for aktindsigt kommer til at gælde for komiteerne, at alle dokumenter fra komiteerne fremover vil blive offentliggjort på Internettet, og at Europa-Parlamentet løbende vil blive orienteret om arbejdet i komiteerne.
Ingen ved i dag, hvor mange komiteer, der er i EU.
Peter Juul Larsen, chef for Folketingets EU-oplysning, har tidligere oplyst, at der er mellem 800 og flere tusinde. Komiteerne, som til daglig har fire gange så mange ansatte som Europa-Kommissionen, varetager den tekniske gennemførelse af store dele af EU's lovgivning indenfor miljø, landbrug, udenrigsforbindelser, told og afgifter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her