Læsetid: 3 min.

Guide til den 'indre' by

18. juni 1999

Tre publikationer fra forlaget Brøndum giver et nyt bud på rejseguiden som genre

NYE BØGER
Nogle mennesker kan rejse jorden rundt uden at opleve noget særligt. Andre kan gå en tur hen til bageren og bagefter have stof til timevis af anekdoter. Det er klart den sidste kategori, som er målgruppen for forlaget Brøndums tre eksklusive guidebøger - til København, London og Paris.
"Guide" står der med blanke sølvbogstaver på det stive bind, men det skal man ikke hænge sig for meget i. Traditionelle guidebøger med en halv meter slap prosa om 'historien i korte træk' og 'vigtigste seværdigheder' ledsaget af 'praktiske oplysninger' og 'nyttige adresser' er der i hvert fald ikke tale om. Vil man kende den korteste vej til Den Lille Havfrue, må man slå op et andet sted. Mens normale rejseguides oftest er skåret efter den laveste fællesnævner, henvender Brøndums 'gourmet-guider' sig snarere til bogfetichister og almindeligt nysgerrige, som dels vil nyde det lækre udstyr og de mange overraskende indfald, dels er villige til at lade sig smitte af bøgernes glæde ved storbyens utallige nuancer og tilbud.
Med andre ord: Her tænkes ikke på den standardiserede weekendtur, men på hverdagens uophørlige rejse gennem byens rum.

Personlig byhistorie
Tager vi bindet om København, er vi her i hænderne på 26 mennesker - forfattere, billedkunstnere, arkitekter, fotografer, politikere - som i vidt forskellige former giver et bud på deres by. Svend Auken beretter om sin morgencykeltur fra Frederiksberg til Christiansborg, Morten Carlsen lytter til byens lyde, Søren Gericke spiser smørrebrød på de små listige steder, og Klaus Rifbjerg fantaserer sig tilbage til skuepladsen for barndommens eventyr: Amager Fælled.
Ikke at det er poesi og luftig snak det hele. Historiske fakta kan - med lidt god vilje - læses ud af Martin Zerlangs overflyning af København som en vandets by. Referencerne i Zerlangs korte tekst spænder vidt, fra de tidligste beskrivelser - dengang da "de første købmænd blev skyllet op mellem siv og tang på de strandenge, der skulle blive til købmændenes havn" - til SAS' modernistiske skyskraberhotel, der "er grønt som en bundgarnspæl beklædt med alger."
Den historiske stafet føres videre af Bi Skaarup, som med afsæt i Vandkunsten forsøger at trænge ned i den indre bys sildestinkende og metertykke lag af fiskerester og andet affald.
Og herfra går det atter tilbage til havnefronten, som Verner Panton skridter af, mens han dufter til de friskpillede rejer og kigger på Amaliehaven, Holmen og båden til Norge, der - "så stor som et højhus" - sejler helt ind i byens hjerte og minder os om, at vi er en søfartsnation.

Fremmed i eget kvarter
Kedeligt bliver det aldrig, for vinklen og tonen er personlig og engageret, og de mere nøgterne afsnit er klart i undertal i forhold til de pudsige, ideosynkratiske, finurlige eller ligefrem Peter Greenaway'ske påfund à la Stig Anderssons hyldest til de "vidunderlige københavnske fliser".
Blandt poeterne fæstner man sig ved Morten Søndergaard, der drømmer om Rosenåen, som med sit blodrøde vand flød dér, hvor Viktoriagade i dag ligger. Eller Christian Yde Frostholm, som i en billedsvanger besyngelse af Enghaveparken kæntrer lykkeberuset ind i Vesterbros forår og ender med bare at "sidde på en bænk i solen og være fremmed i mit eget kvarter."
Netop dét handler Brøndums guide om. At være fremmed i sit eget kvarter. At se sin by med nye øjne. Og rækker tiden ikke til at spadsere, har en række fotografer gået tur på læserens vegne. Maria Hagerup ser døgnets gang i skyggerne på byens overflader, mens Trine Søndergaard fotograferer sine naboer i ejendommen Carlsborg i Skelbækgade. Og tak for dét.
Nu hvor vi ikke længere har Dan Turèll til at gå i byen med sanserne åbne, er det en velkommen gave at blive mindet om, hvor meget der venter lige uden for gadedøren for den, som orker at kaste sig ud i det.
I samme udstyr og efter samme koncept er som nævnt udgivet en guide til London og en til Paris. Er økonomien ikke til en flybillet, kan det anbefales at dyppe snuden i en Brøndum. Guide, altså!

*Guide. København, London og Paris. Red. Nina Tolstrup, Astrid Pejtersen og Marianne Lumholdt. 140, 140 og 130 s. 175 kr. pr. stk. Brøndums Forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her