Læsetid: 3 min.

Ideologi? Det bruger vi ikke her i byen

3. juni 1999

Udlicitering er ikke så ligetil, som landspolitikerne giver indtryk af, mener kommune-Venstres førstemand, borgmester Ejgil W. Rasmussen, der kører tæt parløb med socialdemokraterne i KL

En af partiet Venstres mest magtfulde mænd hedder Ejgil W. Rasmussen.
Ved kommunalvalget i 1997 skilte kun få stemmer Venstre og dermed ham fra at kunne besætte posten som formand for Kommunernes Landsforening.
Når foreningen i dag indleder sit delegeretmøde i Odense må han som næstformand sidde på podiet og lade formanden, socialdemokraten Anker Boye om at holde beretningen.
Men en ting er sikkert. Indholdet er stemt nøje af med næstformanden og venstre-manden Ejgil W. Rasmussen.
De to kører et enigt og tæt parløb, som der er tradition for i den magtfulde organisation. Uanset om de forhandler kommunernes økonomi med finansministeren, eller de udarbejder interne oplæg om foreningens politik.
"I kommunerne er der en fælles interesse i at få områder som børnepasning, undervisning og ældrepleje til at fungere godt og effektivt, og det er uanset partifarve," siger Ejgil W. Rasmussen.
Han har været borgmester i Gedved Kommune siden 1986, og er derudover bestyrelsesformand i milliardkoncernen Kommunedata. Men det fyger ikke med mange ideologiske gloser, når den 62-årige landmand skal forklare forskellen på Venstre og Socialdemokratiet i den kommunale verden - som de to partier med hver over 100 borgmesterposter sidder solidt på.
"Vi har nok forskellige grundholdninger, men som udgangspunkt er vi enige om, at staten og regeringen ikke skal blande sig for meget i det kommunale selvstyre," siger Ejgil W. Rasmussen.

Kommuner kan selv
Han mener, at det må være op til de enkelte kommuner, hvordan de vil tilrettelægge de mange serviceopgaver for borgerne.
"Debatten på landsplan om udlicitering skøjter let hen over overfladen, for det er ikke så ligetil, som mange giver indtryk af," mener han og anfører, at nok er det enkelt at lade private klare rengøring og madudbringning, men når det kommer til eksempelvis komplekse opgaver, så skal man ikke bare køre løs.
"Jeg har ikke noget imod, at vi prøver det af, men det bør være som et afgrænset forsøg over en årrække, så vi kan følge, hvad det betyder for serviceniveau og omkostninger," siger Ejgil W. Rasmussen, der ikke ønsker at kommentere udliciterings-eksperimenterne i Farum Kommune, som er en undtagelse i det besindige kommune-Venstre.
"Kommunens grænseoverskridende tiltag må den selv finde ud af," siger KL's næstformand i et neutralt tonefald.
Sidste år afløste han Lejre-borgmester Evan Jensen som kommune-Venstres førstemand og viderefører samme samarbejdsfacon.
"Vi har da af og til interne diskussioner i Venstre om kommunernes praktiske politik. Men når vi optræder så forskelligt lokalt og på landsplan, så er det nok fordi, at man som landspolitiker i højere er nødt til at markere sig," siger Ejgil W. Rasmussen.

Dyrt ældre-boom
Nu og her efterlyser han større økonomiske spillerum for kommunerne, så de blandt kan få renoveret skoler og tilbyde eleverne en tidssvarende IT-undervisning.
Han ser det stigende antal ældre som den helt store udfordring for kommunerne fremover.
"Om 15-20 år vil der kun være to erhvervsaktive for hver pensionist mod fire i dag, og det vil give kommunerne voldsomme økonomiske problemer, hvis serviceniveauet skal være så højt, som i dag," mener han og ser ingen vej uden om brugerbetaling for de rigeste med gode pensionsordninger.
Ikke ud fra nogle ideologiske principper.
"Det er den eneste måde, vi til den tid får råd til at kunne tage hånd om de svageste," mener Venstres kommunale førstemand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her