Læsetid: 3 min.

Italienske fristelser

18. juni 1999

Fremragende krimier fra Venedig og Rom

KRIMIER
Skal der krimier med i sommerhuset, og er man til italienske miljøer, er der spændende nyt fra thrillerfronten i form af to nyudgivelser, der har det til fælles, at deres handling udspiller sig i Støvlelandet, at de på hver sin måde er aldeles fremragende - og at ingen af dem er skrevet af en italiener.
Donna Leon (f. 1942) er amerikaner og kosmopolit. Hun har siden 1965 levet i Rom, London, Schweiz, Iran, Kina og Saudi-Arabien. De sidste mange år har hun dog haft fast bopæl i Venedig, og man kan roligt fastslå, at hun har forstået at udnytte denne fantastiske scenografi til sine indtil videre seks kriminalromaner. De foregår alle i Venedig og har politikommissær Guido Brunetti som gennemgående hovedperson. Brunetti er - udover at være en skarpsindig opdager - en kærlig og meget italiensk familiefar, glad for god mad og fyrige vine, temperamentsfuld og retsindig. Han har et godt blik for råddenskaben bag de venetianske facader, og her sigtes begribeligvis ikke blot til bygningernes forfald, men til såkaldt pæne menneskers nedrighed og magthavernes manipulationer.
To af Donna Leons internationale successer foreligger på dansk. Sidste år udkom Finale i Venedig, der har byens verdensberømte (og i dag nedbrændte) operascene La Fenice som ramme om et mord på en celeber dirigent. Og for nylig har Forum så udsendt Mord i fremmed land, hvor Brunetti skal udrede trådene, da en amerikansk sergent fra en nært beliggende militærbase fiskes op fra en af Venedigs stinkende kanaler.
Donna Leon er blevet sammenlignet med Simenon - givetvis fordi hendes politikommissær kan opleves som en italiensk udgave af den legendariske pariserkommissær Maigret. Noget er der om snakken, måske er den største forskel mellem de to detektiver, at Brunetti ikke kan køre bil. Han er nemlig en ægte venetianer.
Donna Leons stil er præget af en velgørende varme og en stille humor. Og det er den rene fryd at genopleve Venedig, vel at mærke hele Venedig, ikke blot éndagsturisternes domæne - den lille cirkel, der med en radius på et par hundrede meter har Markuspladsen som centrum. Med Donna Leon kommer vi ud til de dunkle gyders og de stille skvulpende kanalers Venedig.

En rigtig romerrod
Med den engelske forfatter Lindsay Davis springer vi sydpå til Rom og mere end 1900 år tilbage i tiden, til dengang kejser Vespasian forsøgte at bringe skik på byen efter de kaotiske forhold under en vis Nero.
Der foreligger nu tre af hendes romaner om den "private meddeler" (læs: detektiv) Marcus D. Falco på dansk. I 1997 kom Sølvgrisene, hvor Falco sætter livet på spil ved at optræde forklædt som træl i en sølvmine i Britannia - sadistiske opsynsmænd sørger for, at det just ikke bliver nogen luksustilværelse for vores mand i minen. I fjor fulgte krimiforlaget Klim i Århus så op med Bronzeskygger, hvor Falco er hyret af selve kejseren til en masse snusket arbejde som for eksempel at skaffe nogle lig af vejen. Men han får også stunder til harpespil og hyrdetimer med den unge senatordatter Helena Justina (som han eskorterede hjem fra Britannia i Sølvgrisene). At Venus i kobber er en af forårets stærkeste udgivelser i sin genre, tør jeg godt vædde ti oliestegte pighvarrer på (kulinariske oplevelser med denne fisk spiller en ikke ubetydelig rolle i intrigen).
Lindsey Davis har både historisk vingesus og masser af krydret romersk atmosfære i sine omfangsrige, men aldrig kedelige skildringer fra antikkens Rom. Og først og fremmest har hun Marcus D. Falco, en gavflab af en detektiv, en rigtig romerrod. Falcos kommentarer er simpelthen uimodståelige i deres blanding af skærende skarpsyn og afvæbnende selvironi. Han er en rigtig overlever med en ukuelig appetit på tilværelsen og - trods alt - en vis taktfuldhed. Som når han konstaterer: "Jeg har den regel aldrig at gå til begravelse, hvis jeg selv har slået afdøde ihjel."
Venus i kobber er antik mor(d)skab, og man behøver ikke være vild med historie for at nyde en tur rundt i det gamle Rom med gadedrengen Falco som en fremragende guide rundt blandt byens syv høje.

*Donna Leon: Mord i fremmed land. Oversat af Asta Smith- Hansen. 280 s., 289 kr. Forum
*Lindsey Davis: Venus af kobber. Oversat af Elisabeth Ellekjær. 349 s. 395 kr. Forlaget Klim

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her