Læsetid: 3 min.

Jern Henriks sjuskebog

1. juni 1999

Professor Jørn Henrik Petersens 'Moralske epistler' om velfærdsstaten er en dårligt redigeret samling af avisartikler

NY BOG
"Som den gamle rhododendronbusk i haven skal velfærdsstaten beskæres, hvis også den fremover skal bære smukke blomster." Sådan skriver professor, dr. phil. Jørn Henrik Petersen i sin nye bog, Moralske Epistler, med undertitlen "umiddelbare betragtninger over velfærdsstatens grundproblemer."
Bogen er et meget "let redigeret" genoptryk af Jørn Henrik Petersens avisartikler, manuskripter fra de sidste tre år - og som rhododendronbusken trænger den til en alvorlig beskæring.
Gentagelse på gentagelse skal man trækkes igennem som læser, og det er utroligt, at Odense Universitetsforlag, der udgiver bogen, ikke har krævet en total gennemskrivning af professorens artikler. Tre forskellige steder kan man f.eks. læse det samme citat af Klumpe Dumpe fra Lewis Carrolls Bag Spejlet: "Når jeg anvender et ord, så betyder det lige netop, hvad jeg vil have, det skal betyde." Den slags tredobbelt selvspejling var jeg helst befriet for som læser.
Og i kapitel otte bliver man "mindet om", at Rockwool-fonden har finansieret en stort anlagt undersøgelse af forholdet mellem borgerne og lovene, men som læser er man allerede blevet præsenteret for undersøgelsen i det foregående kapitel.

Giv mig et lugejern!
Det er noget sjusk, at professoren i kapitel 17 bruger et par sider på at repetere nogle tal om befolkningsudviklingen og forsørgelsesbyrden, som han allerede i kapitel 15 har gennemgået. Selv tabellen gentages!
Sådan går det let, når ingen har gjort sig den anstrengelse at gennemskrive de et-to-tre år gamle avisartikler ordentligt igennem og luge ud i de mange gentagelser undervejs.
Det er ærgerligt, for Jørn Henrik Petersen har faktisk nogle skarpe iagttagelser om den moral og den ansvarspåtagelse, der kan skabe en tiltrængt fornyelse af velfærdsstaten. Velfærdsstatens guldalder- og paradismyte er rigtig nok brudt sammen og i stedet erstattet af en række post-moderne noveller om virksomhedernes sociale ansvar, frivillighed, sociale netværk, fællesskabernes og familiens betydning, og ansvar - socialminister Karen Jespersen, der er en af Jern Henriks helte, fremhæves som en af de, der modigt har forsøgt at skabe en ny fortælling for velfærdssamfundet. Derimod får finansminister Mogens Lykketoft i et par kapitler på hattepulden. Det er helt rimeligt. For bare to år siden kaldte Lykketoft Jørn Henrik Petersen for en 'mørkemand', fordi denne havde tilladt sig tale højt om nødvendigheden af nogle gradvise justeringer af efterlønnen!

Dilemmaet
Jørn Henrik Petersen har skrevet nogle få fine epistler om de moralske dilemmaer bag og i velfærdsstaten. Velfærdsideen bygger i sin kerne på den moralsk opbyggelige fortællingen om den barmhjertige samaritan, og at "menneskeliv er liv i ansvar, hvis forsømmelse påfører os skyld. Det følger af, at livet er en gave, der forpligter os på livet som opgave." Og her handler ansvarsbegrebet dybest set om, at man skal "svare ansigt til ansigt" med den konkrete anden (i livsverdenen).
Problemet er bare, at velfærdsstaten i en årrække har kollektiviseret ansvaret gennem skatte- og tilskudsregler, og den enkeltes ansvarsfølelse er gjort "abstrakt, upersonlig og fremmedgørende" - livsverdenen har fortrængt af statens systemverden.
I stedet for et velfærdssamfund med personlig ansvarspåtagelse har vi ifølge Jørn Henrik Petersen fået 'en parodisk tilskudsstat', hvor den ene halvdel af befolkningen i dag forsørger den anden halvdel af befolkningen. I 1995 var antallet af folkepensionister 710.000 og antallet af helårsmodtagere på offentlige overførselsindkomster 980.000 (eksklusiv SU) - samtidig var der 1,2 mio. danskere under 20 år.
Jørn Henrik Petersen ønsker en anden fordeling og vil skære velfærdsstaten ind til dens kerne. Der skal stadig være 'generøse' ordninger for dem, der er virkeligt trængende, mens den velfungerende og velbjærgede borger "skal vænnes fra med sin store snabel at suge af samfundets velfærdsydelser. Rager de, der godt kan klare sig selv, til sig, fortrænger det samfundets muligheder for at hjælpe de virkeligt trængende," skriver han som et ekko af den tidligere svenske finansminister Kjell Oluf Feldt. Epistlerne rører mange vigtige spørgsmål og dilemmaer, men bogen er for overordnet og for ukonkret i sine anvisninger til, at den kan blive farlig for nogen.

*Jørn Henrik Petersen: Moralske epistler. 159 s., 200 kr. Odense Universitetsforlag. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu