Læsetid: 2 min.

Jordemødre risikerer glemsel

24. juni 1999

Jordemoderstrejken kan blive overset, fordi konsekvenserne er svære for medierne at få øje på - og samtidig sparer arbejdsgiverne sparer penge på konflikten, siger forsker

Efter otte dages konflikt har jordemødrene endnu ikke været i dialog med deres arbejdsgiver, Amtsrådsforeningen.
Der er stillingskrig i øjeblikket, men den situationen er ikke meget værd uden mediernes og politikernes bevågenhed, mener arbejdsmarkedsforsker Dorthe Pedersen fra Handelshøjskolen i København.
"I en faglig konflikt, hvor ingen funktioner direkte er lammet, er det afgørende at vinde medieoffentligheden, og her har jordemødrene et problem," siger hun til Information.
Et effektivt nødberedskab sikrer acceptabel tryghed omkring alle fødsler, også på de fire konfliktramte sygehuse, Hillerød, Viborg, Gentofte og Herning.
"Fødselsforberedelse og forundersøgelser af gravide er ramt, men konsekvenserne er svære at få øje på for medierne, og dermed kommer der heller ikke liv i det politiske spil om konflikten," siger Dorthe Pedersen, som understreger, at større fokus på konflikten ikke nødvendigvis skaber resultater nu og her, men den kan styrke faggruppen ved de næste forhandlinger og i den interne kamp mellem andre faggrupper om midlerne.

Uden stor pression
Tilbage er en ren partskonflikt mellem Amtsrådsforeningen og DADJ, Den almindelige danske Jordemoderforening.
"Men den har svært ved at få tyngde, fordi arbejdsgiveren kan leve med konflikten, som den oven i købet sparer lønkroner på, og jordemødrene har med deres effektive nødberedskab ikke megen pression at stille med," siger hun.
Jordemødrenes formand, Merete Larsen, afviser, at mediernes bevågenhed skulle have afgørende betydning for udfaldet af jordemødrenes konflikt: "Der er et pres på arbejdsgiverne fra utilfredse brugere og fra det øvrige personale og ledelserne på afdelingerne, og det er jeg sikker på, arbejdsgiverne kan mærke," siger hun til Information.
Indtil videre er strategien at holde ud, og vente på at modparten kommer med et nyt og bedre udspil. Det samme siger Amtsrådsforeningen: "Vi venter på, at den anden part bliver mør, for vi er i den position som arbejdsgiver, at vi ikke kan give dem mere," siger chefforhandler, Thorkild Rotenberg til Information.
Fra den 14. juli går også jordemødrene på Frederiksberg Hospital i konflikt som konsekvens af, at jordemødrene på de københavnske sygehuse nedstemte et forlig med med Hovedstadens Sygehusfællesskab.
Hverken DADJ eller Amtsrådsforeningen tror på et snarligt folketingsindgreb, i lighed med indgrebet i forårets sygeplejerskekonflikt, da de politisk højt prioriterede ventelistepatienter kom i fokus.
Men dagsordenen kan blive en anden, når også hospitalslaboranterne med deres nej til forligsteksten med H:S sandsynligvis ender i konflikt fra den 30. juni.
"Hvis de går i konflikt, får det direkte konsekvenser for ventelistepatienter, og så er der væsentlig større sandsynlighed for, at Folketinget griber ind, og så vil jeg da ikke afvise, at de tager jordemødrene med," siger Thorkild Rotenberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her