Læsetid: 1 min.

KL advarer mod kaos i velfærden

4. juni 1999

Brugerbetaling skal bremse borgernes stigende krav om flere velfærdsydelser, mener Kommunernes Landsforening - der alligevel ønsker at øge de kommunale udgifter

Kommunerne skal fremover levere de nødvendige kerneydelser til borgerne. Men så er det også slut. Alle ekstra ydelser bør kommunerne kunne opkræve betaling for.
"Vi skal have mere styring af efterspørgslen indbygget i visse kommunale serviceområder. Ellers må vi på langt sigt acceptere en udgiftsudvikling, der kommer helt ud af kontrol," sagde formanden for Kommunernes Landsforening, borgmester Anker Boye (S), på foreningens delegeretmøde i Odense i går.
Kommunerne ønsker nu og her lov til at kunne tage betaling fra eksempelvis ældre, der ønsker sig ekstra hjemmehjælp.
Anker Boye ser egenbetaling som første skridt på en vej, der skal give kommuner bedre mulighed for at dæmpe borgernes stigende efterspørgsel efter børnepasning, bedre skoler og ældrepleje.
KL vil dog ikke tage skridtet fuldt ud og kræve, at de rigeste pensionister selv skal betale hjemmehjælp, som finansminister Mogens Lykketoft foreslog for nylig.
"Det forslag må regeringen selv stille og søge at få vedtaget ved lov i Folketinget," sagde Anker Boye på et efterfølgende pressemøde, hvor han ikke ville ud med, om han var for eller imod forslaget.

Stejle parter
Temaet indgår i det hårfine spil om kommunernes økonomi for år 2000, som KL skal forhandle med finansministeren på mandag.
"Vi vil have en positiv tilkendegivelse fra kommunerne, før vi stiller forslaget," siger finansminister Mogens Lykketoft til Information.
KL's næstformand Ejgil W. Rasmussen (V) vil heller ikke give den nu og her. Men han erkender, at han ikke ser nogen vej uden om brugerbetaling for de rigeste pensionister på længere sigt.
Trods kommunernes advarsler mod stigende offentlige udgifter, så vil de ikke selv dæmpe udgiftsniveauet.
Regeringens udspil til forhandlingerne om kommunernes økonomi hedder: højst 0,6 procent real-stigning næste år.
Kommunerne kræver en procent, og det er ultimativt, fastslår Anker Boye.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her