Læsetid: 2 min.

K'nyt

9. juni 1999

Guillou skifter forlag
*Den svenske succesforfatter Jan Guillou, far til bl. a. serien om Carl Hamilton, har besluttet at skifte forlaget Norstedt ud med det mindre forlag Ordupplaget, som han ved samme lejlighed bliver medejer af. Ordupplaget har været en guldgrube for den svenske succesdebuttant Liza Marklund, der deler fortjenesten fra 120.000 solgte eksemplarer af debuten Sprängeren fifty-fifty med forlaget. "Forfattere tjener for lidt," siger en medejer af Ordupplaget, Sigge Sigfridsson til Expressen, "50-50 er en rimelig ordning." Guillou efterlader et rystet Norstedts förlag, der tidligere på året måtte vinke farvel til guldklumpen Jan Myrdal.

Færre bøger i 1998
*Der udkom lidt færre bøger i Danmark i 1998 end året før: 10.981 mod 11.384, fremgår det af Dansk Biblioteks Centers statistik. Hvis man medregner genoptryk skrev kategorien bøger og småtryk sig for i alt 13.175 titler - et fald på to pct. i forhold til året før. Der var en lille stigning i skønlitteratur - til 2149 nye titler (mod 2124) - og et mindre fald i faglitteratur - til 8742 (mod 9260). Sidstnævnte faldt altså 5,6 pct. Statistikken viser også - men ikke overraskende - at oversatte bøger i det væsentlige er fra engelsk og amerikansk. Ud af 2900 oversatte titler kom 2033 fra det angelsaksiske sprogområde. 264 er oversat fra svensk og 160 fra tysk.

'Alkymisten' årets unge bog
*Den brasilianske forfatter Paulo Coelhos fabelfortælling Alkymisten er kåret til årets bog af verdens unge boghandlere ved deres årlige konference. Alkymisten, der udkom i 1988 og har ligget nummer ét på bestsellerlisten i 29 lande, er et magisk eventyr om den unge fårehyrde Santiago, der opgiver sin kendte verden, følger sit hjerte og finder lykken. Coelho udsender senere i år romanen Veronika decides to die, hvis første kapital kan læses på forfatterens hjemmeside http://www.paulocoelho.com.br/.

Anne Frank lever
*De to århusianske kunstnere Tove Hansen og Tani Abdulkader, der begge er medlemmer af Den Danske Raoul Wallenberg forening, overrakte i går en buste af den jødiske pige Anne Frank til besættelsesmuseet i Århus. Det skete i anledning af 70-året for fødslen af den legendariske forfatterinde, hvis dagbog er udkommet i 20 mio. eksemplarer. Mindebusten er forsynet med inskriptionen: "Jeg vil leve videre efter min død."

Juliane Preisler på cd
*Boghandlen The Booktrader i Skindergade i København har udsendt en cd med lyrikoplæsning af digteren Juliane Preisler. Cd'en er nummer to i en serie med dansk lyrik ved årtusindskiftet, der er planlagt til at omfatte i alt 24 titler. Senere på året udsendes oplæsninger af Jørgen Sonne, Henrik Have, Jess Ørnsbo, Niels Simonsen og Klaus Høeck. Oplysninger om seriens videre indhold kan findes på http://www.antikvar.dk/booktrader

Online-salg går trægt
*Mens bogmarkedet på Internet eksploderer uden for Danmark, så går det overordentligt stille og roligt herhjemme. De lærde strides om årsagerne. Boghandlerne mener, at det skyldes den store spredning af boghandlere i Danmark. Andre mener, at det danske fastprissystem har sin del af forklaringen. Det skriver online kulturmagasinet www.cultur.com, som i sit juninummer sætter fokus på bøger på nettet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her