Læsetid: 2 min.

Kom til fornuft!

2. juni 1999

Er Københavns Kommunes kulturudvalg ramt af filmisk formørkelse?

Kommentar
Man tror det løgn! Københavns Kommune mener ikke længere at kunne ofre det astronomiske årlige beløb på 389.000 kr. i støtte til byens fire kunstbiografer. Det drejer sig om Vester Vov Vov, Gloria, Biografen i Huset og Posthus-teatret, som alle kører med en yderst anstrengt økonomi.
Københavns kulturborgmester H. Thustrup Hansen fra de konservative mener ifølge dagbladet Politiken ikke, at "det er en kommunal opgave at gå ind og støtte biografer, der har et så snævert repertoire."
Uden for København har man et andet syn på sagen, og kunstbiograferne Øst for Paradis i Århus, Cafébiografen i Odense og Biffen i Aalborg står derfor ikke i fare for at miste deres kommunale tilskud.

Forårskuller?
Her skal ikke argumenteres med, at lederne af de fire kunstbiografer er inkarnerede idealister, der har det hårdt og derfor fortjener støtte.
De har det hårdt, men har selv valgt vilkårene. På samme måde som Københavns Borgerrepræsentations Kultur- og Fritidsudvalg i denne sammenhæng vælger de vilkår, Københavns borgere skal få en filminteresse tilfredsstillet, som rækker ud over Hollywoods massive kommercielle udbud.
Det er derfor som borger i en by ved navn København, at man tager sig til hovedet og uvilkårligt spørger, om nævnte Kultur- og Fritids-udvalg er blevet ramt af filmblindhed eller forårskuller, når det ønsker at trække et yderst beskedent støttebeløb tilbage fra fire biografer, der så indlysende er en kulturel pryd på en by ellers domineret af store bio-kolosser.
Vil man virkelig trampe på sin haves smukkeste blomster?

Anderledes oplevelser
For et årligt publikum på ca. 100.000 tilskuere er de fire små biografer et åndehul, der giver anderledes filmoplevelser end dem, man kan hente på det øvrige biografmarked.
Det er i disse biografer, man f. eks. kan genopleve Ny Bølge-mesteren Francois Truffauts tidlige film eller opdage fremragende moderne instruktører som finnen Aki Kaurismäki og italieneren Gianni Amelio.
København, som vel gerne vil kaldes en storby, bør selvfølgelig rumme et antal af disse kunstbiografer, der sikrer borgere og tilrejsende muligheden for et varieret filmvalg.
H. Thustrup Hansen kan selvfølgelig henvise de 100.000 interesserede til Odense, Århus og Aalborg, men selv med de forbedrede trafikale forbindelser kan det selvsagt aldrig blive det samme.
Kom dog til fornuft derinde i Udvalget og vær med til at sikre, at København ikke mister fire af sine kulturelle prydgenstande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her