Læsetid: 3 min.

Konflikt på Riget udsat

30. juni 1999

Forligsinstitutionen udsatte i går efter ti timers forhandlinger den konflikt, der
kan ramme Rigshospitalets Biokemiske Afdeling - knasten i forhandlingerne
er grundlønnen

En hel dags forhandlinger mellem laboranterne på Rigshospitalet og Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) endte klokken 18.00 i går med, at den varslede konflikt på Biokemisk Afdeling blev udsat til den 17. juli.
Tillidsrepræsentant for bioanalytikerne, som hospitalslaboranterne for nylig er begyndt at kalde sig, Pia Christensen, var umiddelbart chokeret.
"Vi havde regnet med at skulle gå i konflikt fra i nat, fordi HS hele tiden har virket modvillig."
Knasten i de lange forhandlinger, som nu fortsætter, var ifølge forhandlingsleder for hovedstadens bioanalytikere, Birgitte Scharff, den grundløn, som for bioanalytikerne på Riget ligger på 17.500 kroner, mens resten af landets bioanalytikere får 18.300.
I resten af landet er man gået over til de nye lønformer, som indebærer en højere startløn og muligheden for tillæg for ekstra kvalifikationer. Men på Riget siger medlemmerne nej tak til ny løn.

Hektisk vagtskifte
Information besøgte i går Rigshospitalets Biokemiske Afdeling for at finde baggrunden for den konfliktvarsling, som - hvis den træder i kraft - vil lamme hospitalets operationsgange, fordi blodprøver og -analyser er nødvendige for at gennemføre en operation.
Afdelingen var præget af et hektisk vagtskifte. De bioanalytikere, som var på vej hjem klokken 15.30 vidste ikke, om de skulle på arbejde i dag og i så fald hvornår.
Folk stimlede sammen foran den opslagstavle, hvor nødberedskabsplanen var hængt op.
I tilfælde af en konflikt, ville kun blodprøver og -analyser til livsvigtige operationer blive gennemført. Spiritusprøver og analyser af lever-, nyre- og hjerteprøver ville få lov at vente.
Den biokemiske afdeling har 160 ansatte, og de har to grunde til ikke at ville gå med til de nye lønformer:
"Vi har ingen tillid til HS. Vores ledere og mellemledere gik sidste år over på de nye lønformer uden at få tillæg ud af det, og før HS viser vilje, vil vi blive på de gamle lønformer," sagde tillidsrepræsentant Pia Christensen.
Den anden grund er, at det vil blive svært at skaffe tillæg, der kan mærkes, til alle afdelingens 160 ansatte.
"På forskningslaboratoriet, hvor de er ti mennesker, kan du bedre gå ind og give et tillæg, f.eks. for kurser, de har taget eller specielle teknikker, de kan. Men her, hvor vi alle arbejder sammen og har vagter, er det vigtigt, at vi kan de samme ting," siger Pia Christensen.

Gnist af chance
Bioanalytikernes forhandlingsleder og kredsformand Birgitte Scharff har tænkt sig at stå fast på kravene om højere grundløn på de gamle lønformers præmisser, når parterne den 13. juli mødes i Forligsinstitutionen igen.
"Vi har forhandlet i næsten ti timer - men det lykkedes ikke i dag at finde de penge, der kan løse problemet. Men forligsmanden må jo have skønnet, at der har været en gnist af chance for, at det kan lade sig gøre," sagde hun til Information.
Bioanalytikerne har i forhold til jordemødrenes mere usynlige konflikt ekstra gode kort på hånden, idet en konflikt vil ramme HS hårdt på økonomien.
"Det er jo et pres på HS, når et laboratorium bliver ramt på et hospital som Rigshospitalet, der er så afhængig af indtægter fra amterne - det er jo ikke bare Rigshospitalets økonomi, men hele HS' økonomi, der bliver ramt," siger Birgitte Scharff.
Frederiksborg Amt har truet med at trække sine patienter tilbage fra Rigshospitalet i tilfælde af en konflikt
"Deres indtægter på sådan nogle ting er næsten en femtedel af hele omsætningen på Rigshospitalet, men deri ligger så også nogle indtægter, som man får indenfor HS ved at sælge blod fra det ene sted til det andet, og mange amtslige patienter er landsdelpatienter, der ikke vil blive ramt af konflikten," siger Birgitte Scharff.
Forhandlings- og personaledirektør i HS, Flemming Sarroe, var ikke med i eftermiddagens forhandlinger.
"Hvis der bliver konflikt betyder det, at operationsfrekvenserne må nedsættes. Her i sommerperioden kører man i forvejen på nedsat blus, så derfor er det ret belastende, hvis styrken bliver nedsat yderligere," siger han til Information.
- Er det muligt, at bioanalytikerne kan få samme grundløn som i amterne, men på de gamle lønformer?
"Det kan jeg slet ikke forestille mig. For det har vi jo ikke penge til."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu