Læsetid: 1 min.

Kosovo-leder beskyldes for mord på rivaler

26. juni 1999

Hashim Thaci skal ifølge amerikansk avis have beordret seks-syv UCK-kommandanter elimimeret i det sidste årstid

BOSTON - Kosovo-albanernes uofficielle statsminister Hashim Thaci skal personligt have givet ordre til og måske selv have henrettet rivaler til topposten i Kosovos Befrielseshær (UCK).
Det skrev dagbladet New York Times' tidligere Balkan-reporter Chris Hedges i gårsdagens udgave med reference til tidligere og nuværende UCK-kommandanter, en forhenværende albansk diplomat og politiembedsmand samt vestlige diplomater på Balkan.
En talsmand for den 30-årige Hashim Thaci, der fornylig var gæstetaler i Dansk Udenrigspolitisk Institut, afviser påstanden. Det amerikanske udenrigsministers talsmand James Rubin, der har nære forbindelser til Thaci, udtaler, at oplysningerne ikke uden videre kan afvises.
"Men vi har ikke informationer, der kan verificere påstanden, at UCK's øverste ledelse tilrettelagde og gennemførte mord eller henrettelser," siger Rubin til New York Times.

Myrdet af agenter
Ifølge bladet skal seks-syv UCK-kommandater være blevet elimineret. Som regel blev de myrdet kort efter, at Thaci havde truet dem på livet. UCK-ledelsens officielle forklaring på deres død har været serbiske baghold, selv om de blev fundet i områder af Kosovo under UCK's kontrol.
I et tilfælde skal en kommandant være blevet myrdet af albanske efterretningsagenter i Tirana for øjnene af hans underofficerer. Det drejer sig om Ahmet Krasniqi, tidligere oberst i Jugoslaviens hær, der havde rekrutteret 600 tidligere albanske hærofficerer i Tyskland og Schweiz til UCK's kamp mod serberne.
Inden Krasniqi og hans gruppe blev integreret i UCK, modtog de pengebidrag fra eksil-albanere med forbindelse til Kosovos ikke-voldelige leder Ibrahim Rugova, som Thaci har kaldt en forræder. Krasniqi-gruppen var kritisk over for Thacis nære samarbejde med den albanske regering, som de beskyldte for at være korrupt og involveret i narkohandel.
Desillusionerede UCK-kæmpere, der er flygtet i eksil efter dødstrusler, modsætter sig Thacis og hans allieredes plan om at skabe et Storalbanien og beskylder dem for at være udemokratiske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her