Læsetid: 2 min.

Kosovo-rouletten kører videre

8. juni 1999

Diplomatiet arbejder på højtryk for at undgå, at fredsaftalen for Kosovo falder på gulvet - Milosevic er nødt til at vinde lidt tid for at overleve politisk

Gryden med fredsaftalen for Kosovo er stadig i kog, efter at diplomatiet i går arbejdede på højtryk for at holde liv i forhandlingerne om at implementere aftalen, som blev underskrevet i Beograd i torsdags men som natten til mandag blev suspenderet på grund af uenigheder mellem generaler fra NATO og Jugoslavien.
Både Rusland og NATO synes opsatte på at få afsluttet krisen hurtigt, og G8-landene - de syv førende industrinationer og Rusland - arbejdede i går intenst i Bonn for at udarbejde den FN-resolution, som Jugoslavien kræver skal vedtages i FN's sikkerhedsråd, før det kan komme på tale at lade NATO-soldater rykke ind i Kosovo. Samtidig talte USA's præsident Bill Clinton og Ruslands Boris Jeltsin i telefon sammen, og de blev enige om at der er brug for en hurtig implementering af fredsaftalen.
"Vi kan ikke have, at det falder på gulvet," lød det fra en amerikansk embedsmand om bestræbelserne.
USA indkaldte mandag aften FN's sikkerhedsråd til et hastemøde for at tage stilling til sammensætningen af den fredsbevarende styrke, som skal sættes ind i Kosovo. Det skete umiddelbart efter, at Jugoslaviens udenrigsminister, Zivadin Jovanovic, havde opfordret til hurtig handling.
"Vi forventer, at Sikkerhedsrådet sætter fart i proceduren for at vedtage en resolution om Kosovo," sagde han ifølge det jugoslaviske nyhedsbureau Tanjug.

Har brug for krise
Vurderingen er, at Jugoslaviens præsident Slobodan Milosevic, arbejder på to fronter. Over for en af hovedmændene bag fredsaftalen - Finlands præsident Martti Ahtisaari - forsikrede Milosevic i en telefonsamtale i går, at han ville følge aftalen op og mener den skal implementeres. Internt i Jugoslavien har præsidenten imidlertid haft brug for dette sammenbrud.
"Milosevic har på en eller anden måde brug for denne krise for at kunne overleve politisk. Hvis der havde været tale om en faktisk overgivelse - med det samme og uden modstand - ville det have betydet enorme indenrigspolitiske problemer for Milosevic," sagde EU's Kosovo-udsending, Wolfgang Petritsch, til østrigsk radio i går.
Forhandlingerne mellem NATO's generaler og de jugoslaviske ditto blev suspenderet på grund af uenighed om kravene vedrørende tilbagetrækningen, fredsplanens tidsplan samt planen for indsættelse af en fredsbevarende styrke med NATO-deltagelse.
Jugoslaverne insisterede på, at fredsaftalen først skal vedtages i Sikkerhedsrådet, og at NATO skal indstille sine luftangreb i Jugoslavien, inden man kan gå ind på de nærmere aftalebetingelser.
Hele dagen i går holdt begge parter imidlertid døren åben for en genoptagelse af forhandlingerne på et lige så højt niveau som før sammenbrudet, og der var sent mandag aften meldinger om en mulig genoptagelse af samtalerne mellem generalerne.
NATO understreger, at bomberne kan blive standset onsdag, hvis en FN-resolution da er vedtaget, de jugoslaviske generaler har skrevet under og serberne onsdag morgen har påbegyndt tilbagetrækningen.
Sent i aftes erklærede G8-landene, at de ikke i første omgang kunne nå til enighed. Mødet genoptages i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her