Læsetid: 3 min.

Lang næse til Viborg for ulovligt ventelistesystem

7. juni 1999

Viborgs borgmester medgiver et 'element af civil ulydighed' bag kommunens ulovlige nedprioritering af arbejdsløse på ventelister

Gennem et år har Viborg kommune bevidst nedprioriteret børn af arbejdsløse på ventelisterne til en daginstitutionsplads. Det har nu fået Tilsynsrådet for Virborg Amt til at reagere med en skarp påtale til kommunen.
"Det er en næse så lang, at den kan lugte sig selv i nakken," siger Frans Mattesen fra Enhedslisten i Viborg, til Information. Det var ham, der på vegne af Enhedslisten sendte klagen over kommunens adfærd til Tilsynsrådet den 14. august sidste år.
Ifølge Lov om social service skal der være lige adgang for alle til ventelisterne. Det skal foregå efter anciennitetsprincippet og ikke - som tidligere - efter en individuel vurdering af den enkelte ansøgerfamilie.
Det har Viborg Kommune med vilje set gennem fingrene med. Kommunen har pt. ulovligt to slags ventelister: En til "børn med aktuelt behov", og en til "børn uden behov". Den sidstnævnte er tiltænkt børn af arbejdsløse forældre, da kommunen skønner, at deres behov for en dagplads ikke er så stort som børn af forældre, der arbejder eller er under uddannnelse.
En anden overtrædelse, som Tilsynsrådet hæfter sig ved, er, at Viborg har givet søskende fortrinsret til at være på samme institution. Også det har Tilsynsrådet underkendt, da det strider med bestemmelser i paragraf 12 i Socialloven.
Viborgs socialdemokratiske borgmester, Johannes Stensgaard, siger til Information, at kommunen nu vil rette sig efter den besked, som Tilsynsrådet har givet.
"Vi er kede af, at det er blevet misforstået, og at det har set ud som om, at vi ikke ville passe børn af ledige forældre," siger han og tilføjer, at det ikke er tilfældet. Med kommunens overkapacitet af børn i forhold til ledige dagpladser, har Viborg ønsket at prioritere børn af forældre med arbejde eller i uddannelsessystemet, således at børn af ledige forældre så har måttet "vente en uge, to uger eller en måned mere".

Et politisk problem
Per Møller Jensen (S), formand for Børne- og ungdomsudvalget i Viborg Kommune har også taget Tilsynsrådets udtalelse om, at "vi er på gal kurs" til efterretning.
"Vi genoptager sagen, og beder forvaltningen om at udarbejde forslag til ændrede retningslinjer," siger han. Det skal forstås sådan, at kommunen nu vil følge reglerne.
Frans Mattesen er tilfreds med afgørelsen, da han mener, at man ser, at flere og flere kommuner omgår den sociale lovgivning i Danmark.
"Vi har et alvorligt politisk problem, hvis socialminister Karen Jespersen lukker øjnene, når de ting kommer frem, og når der kun bliver rettet op på det i de tilfælde, hvor en borger klager til Tilsynsrådet," siger han.
Borgmester Per Møller Jensen indrømmer, at det var en bevidst provokation fra kommunens side, da den så bort fra anciennitetsprincippet i Lov om social service og samtidig gav søskende fortrinsret.
"Jeg vil da ikke afvise, at der er et element af civil ulydighed i det," siger han.
Frans Mattesen bifalder ikke brugen af civil ulydighed i den forbindelse:
"Jeg kan godt have forståelse for civil ulydighed, hvis det vel at mærke går ud på at forsvare de sociale klienter. Men ikke hvis man bruger civil ulydighed til at gennemføre sociale forringelser," siger han.
Per Møller Jensen forklarer provokationen med, at kommunerne har fået udstukket en vækstramme på 1,0 procent som følge af en fire-årig aftale mellem Finansministeriet og Kommunernes Landsforening (KL). Med en så snæver ramme er der grænser for, hvor mange pladser, kommunen kan få etableret, mener han: "Kan vi ikke følge terrænet, er der måske behov for at få justeret kortet."
Han understreger, at sigtet i Serviceloven om, at der skal være plads til alle, er "fornuftig og en politisk målsætning, der er værd at stræbe efter".
Frans Mattesen forstår, at den snævre realvækstramme giver problemer i kommunerne. "Men så burde man rette vreden den vej (mod Finansministeriet og KL, red.) i stedet for at hakke nedad."
Selv om Viborg Kommune har Tilsynsrådets ord på, at dens visitationspolitk har været på kant med Socialloven, har der ikke været nogen problemer med forældre, siger Per Møller Jensen.
"I det år, vi har kørt efter de her visitationsregler, har vi ikke haft en eneste henvendelse fra forældre, der har klaget eller sagt, at det var urimeligt, som reglerne er stillet op."
"Det har ikke givet anledning til nogen som helst storm og polemik lokalt. Nu genoptager vi sagen og få tilrettet visitationsreglerne," siger udvalgsformanden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her