Læsetid: 3 min.

Menneskekæde mod gæld

21. juni 1999

G7-landene besluttede på topmødet i Köln at slette en del af de fattigste landes gæld. Mere end 17 millioner mennesker forlangte hele gælden eftergivet

KÖLN - "Nu klør det i sundhedssandalerne, tak for jeres gode humør," siger mødelederen fra scenen i Köln.
Det er G8-topmødets anden dag.
Solen bager og 30.000-40.000 kristne, ulandsfrivillige og aktivister fra hele verden er samlet på en parkeringsplads ved Rhinens bred for at gøre opmærksom på den tredje verdens kvælende gældsbyrde. Efter at have hørt musik og opildnende taler afsynger menneskemængden "We shall overcome" - og så sætter den sig i bevægelse. Formålet er at danne en ni kilometer lange kæde om Kølns centrum.
Trommer og trillefløjter larmer løs. Midt i mængden går en glad pensionist fra Antwerpen. Han slår en træske mod sin medbragte stegepande.
"Vi må hjælpe de fattigste lande, for vi er skyld i deres problemer," siger han, der har været udsendt som landbrugslærer til Zaïre (nu kaldet Den Demokratiske Republik Congo) i 10 år. Her fik han forståelse for u-landenes forhold.
"Med mine øjne har jeg set, hvordan det er at leve uden skoler eller hospitaler," siger han og slår videre på stegepanden.
What do we want?
- Drop the debt!
When do we want it?
- Now!!
Engelske kirkefolk deltager talstærkt i demonstrationen - blandt dem 10 elever fra den katolske St. Peters-skole i Guildford, Sydengland. De har ofret et par dage af læseferien på sagen.
"Vi er en katolsk skole, og eleverne lærer derfor om udviklingslandene i undervisningen. De har engageret sig i sagen og samler ind. Sidste weekend var de til et lignende arrangement i London," fortæller deres lærerinde.

Bono og nonnen
Langsomt tager menneskekæden form. Et usynligt fordelingssystem fortæller, hvor hver enkelt kan finde sin plads. Søster Lioba fra Bamberg i Tyskland står på Severinsbrücke over Rhinen. I sin tætte, sort-grå dragt generes hun ikke af den friske brise, og hun puster ivrigt i en røde trillefløjte:
"Det er virkelig super at være her! Man møder en masse mennesker, skaber kontakter på tværs af grænser og alder," siger hun med strålende øjne.
Søster Lioba hørte om demostrationen i Köln under et foredrag i sit kloster fornylig.
"Jeg blev så begejstret, at jeg måtte være med her i dag," beretter hun.
I udkanten af menneskekæden står den irske rocksanger og gældsaktivist Bono fra U2. Selvom verdens syv førende industrinationer aftenen i forvejen har besluttet at slå en streg over 490 milliarder kroner af de fattige landes gæld, er det ikke nok, mener han:
"Vort mål er at få politikerne til at gå hele vejen - ikke kun noget af vejen. Man kan sammenligne det med Mount Everest; der er ingen ære i blot at klatre halvvejen. Man skal helt til toppen," forklarer Bono, der ikke selv kommer ind i menneskekæden. Muren af autografjægere er for bred.
Også manden bag 80'ernes Afrika-indsamling, Sir Bob Geldof, er med. Han mener, at man kun kan løse problemet ved helt at slette gælden.
"Hele gældsproblematikken er absurd. Det vil ikke betyde nogen tab for os (i de rige lande, red.)," siger han.
Sammen med ærkebiskop Oscar Rodriguez fra Honduras overrækker Bono en posefuld underskrifter til G8-værten, forbundskansler Gerhard Schröder - posen er blot et lille udvalg af de to lastvognslæs med mere end 17 millioner underskrifter, som gældsinitiativet Jubilee 2000 har samlet ind.
"Hvis de giver efter for vores krav, er der en mulighed for at 1999 ikke bliver husket for ødelæggelsen af ét land (Kosovo, red.) men for genopbygningen af verdens 52 fattigste lande," mener Bob Geldof.

Schröders frikvarter
Gerhard Schröder tager et kort frikvarter fra topmødet og modtager underskrifterne, mere skal man ikke forvente fra G7-landene:
"NGO'ernes og kirkernes arbejde har været nyttigt, og jeg har intet mod, at popstjerner engagerer sig - ham (Bono, red.) havde jeg aldrig mødt før," kommenterede Gerhard Schröder under sit afsluttende pressemøde søndag.
Han pointerede, at det for indbyggerne i de rige lande ikke er en selvskreven sag at få slettet privatgæld. Derfor appellerer han til de forsamlede ca. 5.000 journalister om at forklare deres læsere problematikken om den tredje verdens gældsproblem og en nødvendige sanering.
Til beroligelse for utilfredse vælgere i Vesten forklarede han:
"Det er penge, som vi forlængst har tabt. Kun hvis vi hjælper de fattige lande, bliver de en del af verdenssamfundet."
Da menneskekæden gik i opløsning lørdag eftermiddag, spredte de tilrejsende sig i små grupper. De vandrede gennem Köln og fandt frem til de mange afspærringer, regeringscheferne færdedes bag.
What do we want?
- Drop the debt!
When do we want it?
- Now!!
Råbekorene kaldte de vagtsomme sikkerhedsfolk frem. De dannede sig et professionelt overblik over fjendens styrke, men der var ingen grund til frygt.
Ulandsfrivillige er fredelige folk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu