Læsetid: 3 min.

Milepæl i dansk nodeudgivelse

16. juni 1999

Nu rykker de på Carl Nielsen Udgaven. 'Maskarade' og flere symfoniske værker er netop kommet

CARL NIELSEN
Den 9. juni 1998 udgav Carl Nielsen Udgaven mesterens 2. og 5. symfoni. Af flere grunde en interessant udgivelse. Dels fordi dette meget ambitiøse og bekostelige udgivelsesprojekt, sat i gang i 1993 af daværende kulturminister Jytte Hilden, sort på hvidt dokumenterede, at den kulturelle centraladministration anså det for en national opgave at formidle Nielsens musik via en ny udgave af værkerne. Dels fordi der forud for denne dato var gået ikke så lidt ged i udgivelsesprojektet.
Den korte version af denne lidt kedelige del af historien går ud på, at den faglige ekspertise, med rette titler og akademiske grader, ikke var til megen gavn. Orkestre stod parate til at indspille musikken efter de nye noder. De kom bare ikke.
Denne problemstilling markerede også et interessant generationsopgør på Musikvidenskabeligt Institut i København: De ældre magtede ikke opgaven, de yngre viste sig at være bedre udrustet. Der blev renset ud i ledelsen af Nielsen Udgaven, Det Kongelige Bibliotek blev ny ansvarlig enhed, med 1. bibliotekar Niels Krabbe for enden af bordet. En ny generation musikforskere havde gennem et konkret projekt uden for den videnskabelige osteklokke bevist, at de var bedre til at overholde
deadlines, bedre til at samarbejde, bedre til at strukturere arbejdet. Blandt andet.
Nielsens 2. og 5. Symfoni blev udgivet af henholdsvis Niels Bo Foltmann og Michael Fjeldsøe.

45 forskellige kilder
Ikke længe efter udgivelsen af de to symfonier, kom den knippelgode cd med Maskarade (på plademærket Decca 460 227-2. 2-cd). Det var Radiosymfoniorkestret og -koret under Ulf Schirmer, der med sig blandt solisterne havde Bo Boje Skovhus og Aage Haugland.
Denne studieoptagelse af Maskarade blev præsenteret ved et pressemøde. Jeg spurgte ved den lejlighed førstebibliotekar Krabbe, hvornår noderne til Maskarade kom. "De kommer på Carl Nielsens fødselsdag, den 9. juni 1999", svarede Krabbe. Med tanke på de forsinkelser, Carl Nielsen Udgaven tidligere havde præsenteret en undrende offentlighed, tolkede jeg svaret som et tegn på, at Nielsen Udgaven var kommet på skinner. Jeg havde ret: Maskarade udkom i en ny kritisk videnskabelig udgave på komponistens 134 års fødselsdag den 9. juni.
Foran mig ligger håndindbundne eksemplarer af Maskarade og det første bind af to med andre orkesterværker. Maskarade fylder 800 sider, fordelt over tre store nodebind. Dertil et bind med kommentarerne til noderne (ca. 7.200 kommentarer). Dette bind redegør også for kilderne (45 forskellige kilder). Udgaven gør endvidere rede for tilblivelsesforhold, reception i komponistens levetid samt de mange detaljer omkring Nielsens løbende revision af værket med dertil hørende ændringer og spring i scenegang.
Til brug for den internationale lancering, er operaens libretto af Vilhelm Andersen forsynet med en nyrevideret tysk oversættelse. I løbet af dette år vil der komme en dansk/engelsk version og et klaverpartitur til værket.

Foliant-fetichisme
Den foreliggende udgave af Maskarade har faktisk allerede været i brug. Det drejer sig om Radiosymfoniorkestrets koncertopførelse med efterfølgende indspilning på Decca (nævnt ovenfor).
Når man ser og bladrer disse folianter, bliver man stum af beundring: Hvilket detailstudium, der er gået forud for denne udgave! Noderne og de kildekritiske kommentarer er udgivet af Michael Fjeldsøe, Niels Bo Foltmann, Peter Hauge, Elly Bruunshuus Petersen og Kirsten Flensborg Petersen. Giv dem en hånd!
Med denne opera-udgivelse er der tale om det mest omfattende musikudgivelses-projekt i Danmark, siger lederen af Nielsen Udgaven. Det var netop manglen på pålideligt opførelsesmateriale til Maskarade, der i 1993 gav stødet til etableringen af Nielsen Udgaven, hvis opgave det er at udgive samtlige Nielsens værker i 32 bind i perioden 1994 til 2008.
Nielsen-folkene har også udgivet fire mindre orkesterværker (Andante Tranquillo e Scherzo, Suite for Strygeorkester, Symfonisk Rhapsodi, Helios). De er udgivet af Peter Hauge og Thomas Michelsen. Også en varm hånd til dem.
De skulle prøve at nyde disse håndindbundne bøger, mærke den kildrende taktile fornemmelse ved berøring, se den læsevenlige nodeskrift, smile af det pragtfuldt-loyale flueknepperi i kommentarerne. Det er til at blive foliant-fetichist af.
Bøgerne koster ca. 1000 kr. pr. bind, Edition Wilhelm Hansen står for markedsføring og salg.

*Yderligere oplysninger om Udgaven kan indhentes på netadressen, der kort og godt hedder www.kb.dk/kb/dept/nbo/ma/ma-da/cnu.htm

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her