Læsetid: 2 min.

Napoleons testamente

15. juni 1999

Debutroman tager munden fuld

NY BOG
Man kunne være fræk og spørge debutanten og underviseren Hans Henrik Møller, om han havde overvejet at udgive en historiebog eller en essaysamling om historiske personer, for hans roman Akhnatons torso er en blanding af fortællinger bygget på historisk materiale og fiktion.
Desværre er der mindst af det sidste, og det er ellers det sjoveste. Men man må igennem fortællinger om så forskellige mennesker som Poe, Newton, Napoleon, Beethoven, Freud, arabiske opdagelsesrejsende og mange (også for mange) andre. De filosofiske foredrag, anekdoter og historiske oplysninger er levende fortalte og ikke kedelige, men hovedhistorien drukner efter min mening i al den demonstration af viden og fjerner opmærksomheden fra historiens kerne.
Rammen om romanen er en professor, der sidder i et kummerligt fængsel i Spanien og underholder sig med at fortælle historier. Det kan ses som et billede på hans liv på kontoret, i det, han kalder "en litterær glasklokke".
Nu hører vi dels om hans eget liv, dels om hvad han ved, antager, har hørt og læst. Hvorfor han er fængslet, får man først sent at vide, men det er der god grund til. Han er nemlig morder.
Mordhistorien er spændende og ligeledes hans besættelse af et skrift, der viser sig at være Napoleons testamente. Én af hans udenlandske studenters tipoldemor har været stuepige hos den franske forfatter Dumas, som har efterladt et manuskript, der sært nok rummer Napoleons testamente. Det vil professoren gerne have fingre i og tager voldsomme metoder i brug for at få det.

Usædvanlig debut
Sproget i romanen er eksplosivt og poetisk. Hans Henrik Møller skriver med en overlegen sprogsans og er tydeligvis glad for det. Indimellem bliver det dog lidt vel svulstigt med mange højtragende postulater om livets rette sammenhæng og en lag- på-lag teknik som en overdådig lagkage med lidt for meget flødeskum.
Hvis man bager ti lagkager, er der en chance for at én af dem smager godt. Eller måske bare en bund her, en pære dér. Men en usædvanlig debut og en meget speciel roman, der kræver tålmodighed, men også byder på mange overraskelser.
Man skal tage munden fuld, som Thorkild Hansen engang sagde. Det har Hans Henrik Møller da vist taget til sig!

*Hans Henrik Møller: Akhnatons torso. 267 s., 248 kr. Rosinante

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her