Læsetid: 2 min.

NATO efterlader miljøbombe

25. juni 1999

Skaderne på Jugoslaviens miljø efter 11 ugers bombardementer er så svære, at det vil skabe sundhedsproblemer for befolkningen, konkluderer rapport

NATO's 11 uger lange luftkrig mod Serbien og Kosovo, har efterladt landet med omfattende økologiske mén, som vil få konsekvenser langt ud i fremtiden både for miljøet og for befolkningen. Det konkluderer en rapport, bestilt af miljøkommissær Ritt Bjerregaard, der på næste møde i EU's miljøudvalg, tager den økologiske situation på Balkan op til debat.
Rapporten, der er udarbejdet af det Regionale Miljø Center (REC) for Øst- og Centraleuropa, siger ganske vist, at der "ikke er beviser for en omfattende økologisk katastrofe, men forureningen er meget alvorlig i de ramte industrikompleksers omgivelser, såsom Pancevo, Prahovo og Novi Sad, og mange økosystemer er forstyrrede".
De overordnede typer af miljømæssige skader er bl.a. en betydelig forurening omkring militære mål - særligt den kemiske industri, forgiftet drikkevand, fødevareforgiftning, der er et resultat af forureningen af jorden. Derudover er især flodernes økosystemer i fare, ligesom indbyggernes sundhed trues af giftstoffer og radioaktivitet.
Rapporten peger på, at især vandmiljøet er i fare på grund af store mængder olie og kemikalier, som stammer fra de sønderbombede olieraffinaderier og kemiske fabrikker. Blandt andet er mere end hundred ton ammoniak, mere end tusind ton etylene dichlorid, næsten 1.000 ton saltsyre, store mængder olie, tungmetaller mm. ledt ud i Donaufloden, der løber gennem ti lande og leverer drikkevand til op mod 10 millioner mennesker.
Rapporten påpeger dog, at målinger kun har vist mindre koncentrationer af kemikalier mv., men det betyder dog ikke, tilføjes det, at forureningen ikke er der.
Mange af de kemikalier, der er endt i Donau kan nemlig være utrolig svære at måle. Og nabolandene Bulgarien og Rumænien fastholdt da også i lang tid, at der ingen miljømæssige konsekvenser var af NATO's bombardementer af Jugoslavien - indtil de fik det rigtige udstyr. Nu er der både fundet forhøjede værdier i vandet og i luften.

Giftige gasarter
For luftforureningen er også blevet forværret af bombardementerne. Blandt andet peger rapporten på, at man bør tage forureningen af de omdiskuterede urangranater alvorlig, selv om den forarmede uran ikke i fast form er særlig radioaktivt.
Det er derimod mere usikkert, hvor farligt uranen er i pulveriseret tilstand, hvor folk kan risikere at indånde denne støv.
Rapporten forudser, at emnet "helt sikkert vil blive genstand for megen polemik og research".
Udover uranstøv viser jugoslaviske målinger en koncentration af de giftige gasarter VCM, der er 10.600 gange højere end det tilladte nær Pancevo. Derudover blev koncentrationen af sod efter bombardementerne af olieraffinaderierne i Novi Sad og Pancevo blev målt til fire til otte gange højere end grænseværdien.
Den EU-bestilte rapport påpeger, at der er behov for grundigere undersøgelser af langtidsvirkningerne på miljøet, men tøver dog ikke med at sige, at der er stor risiko for langvarige helbredspåvirkninger af befolkningen. Særligt anser rapporten fødevareforgiftning for at være en betydelig fare.
Derudover vil den langsommelige proces, som genopbygning af infrastruktur er, skabe yderligere sundhedsproblemer, konkluderer rapporten fra det Regionale Miljø Center for Øst- og Centraleuropa.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her