Læsetid: 1 min.

NATO fik ram på sig selv

23. juni 1999

NATO er tidligere blevet kritiseret for at bruge klyngebomber i Kosovo - nu har samme bombetype kostet to britiske soldater livet

NATO er for første gang i forbindelse med krigen om Kosovo selv blevet ofre for, hvad Human Rights Watch og FN's Højkommissær for Menneskerettigheder, Mary Robinson, allerede i maj advarede imod: Klyngebomber.
Nu har oprydningen efter de klyngebomber, som NATO under den 11 uger lange krig kastede ned over Kosovo, nemlig kostet to britiske soldater og to civilpersoner livet.
De fire personer blev dræbt i et forsøg på at fjerne bomben fra en skole i Nagrovac, en landsby mellem hovedbyen Pristina og Prizren.
Allerede i maj var menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch ellers oppe på barrikaderne i et forsøg på at få NATO til at stoppe med at kaste klyngebomber over Jugoslavien. Bomberne består nemlig af op til 200 mindre bomber, der bliver spredt ud over et areal på størrelse med en fodboldbane, når den rammer jorden. Specielt udtrykte organisationen bekymring for at bruge klyngebomberne ved angreb på byer, da det medfører en stor fare for civilbefolkningen. Problemet er, at en del af de små bomber ikke eksploderer, men i stedet ligger på jorden og venter på at blive rørt. Ved den mindste berøring eksploderer de, som det skete i går.
Også FN's Højkommissær for Menneskerettigheder, Mary Robinson, kritiserede i maj NATO's mål under bombardementerne, som hun kaldte "meget brede".
Bill Clinton var i går på et seks timer langt besøg i Makedonien for at takke befolkningen for at have huset de hundrede tusinder af flygtninge. Han beklagede tabet af de to britiske soldater. Og sagde, at disse dødsfald blot var endnu en grund til, at verden burde skille sig af med samtlige landminer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu