Læsetid: 2 min.

NATO giver efter for Rusland

10. juni 1999

Den øverstbefalende for Kosovo-styrken får ikke en FN-hat på. I stedet deler NATO og Rusland de militære opgaver. Der er stadig uenighed om timing af Jugoslaviens tilbagetrækning

BOSTON - Rusland vil få kommando over sine egne styrker i Kosovo og det er ikke udelukket, at russerne vil få deres egen militære sektor.
Det oplyser en talsmand for den britiske FN-ambassadør, Sir Jeremy Greenstock, over for Information.
"Rusland vil få befalingsmyndighed over sine egne styrker i Kosovo. NATO vil ikke påtvinge dem noget. De vil selv bestemme, hvor mange soldater der skal udsendes. Vi skal bare være enige om, hvor de skal udstationeres," siger Andrew Lloyd.
Den britiske talsmand tilføjer, at spørgsmålet om oprettelsen af en russisk sektor i Kosovo, som Kosovos Befrielseshær, UCK, og USA's udenrigsminister Madeleine Albright modsætter sig stærkt, er "åbent til diskussion".
Rusland har hele tiden afvist at blive sat under NATO-kommando. På et tidspunkt var det på tale at lade generalløjtnant Michael Jackson fra Storbritannien, der skal være chef for KFOR-styrkerne, bære to hatte på en gang - en fra NATO og én fra FN. For at tilfredsstille russernes aversion mod at være under en NATO-general.
I stedet tyder meget på en anden løsning. Under G8-forhandlingerne i denne uge afviste Rusland at inkludere en fodnote, som stod i det dokument, Finlands præsident Martti Athisaari og den russiske mægler Viktor Tjernomyrdin bragte til Beograd i sidste uge. Fodnoten var blevet indsat af USA's viceudenrigsminister Strobe Talbott uden protest fra Tjernomyrdin, men blev fjernet, inden det serbiske parlament stemte ja til aftalen. Det var denne tekst - uden fodnoten - Milosevic tilsluttede sig.
I fodnoten hedder det, at en international sikkerhedsstyrke "med betydelig NATO-deltagelse" af NATO bliver tolket som "en forenet NATO-kommandokæde, der er underlagt Det Nordatlantiske Råds politiske kontrol og som rådfører sig med ikke-NATO lande, der har styrker" i Kosovo.

Indrømmelse
Det var en pille, som Rusland ikke kunne sluge, hvorfor denne fodnote ikke er indeholdt i udkastet til en FN-resolution. Heraf følger, at fredsaftalens omtale af styrker "under FN's auspicier" kun beløber sig til Sikkerhedsrådets bemyndigelse af en operation, som svarer til den i Bosnien (SFOR). Derimod vil FN ifølge resolutionen have fuldt ansvar for den civile administration, herunder opbygningen af en politistyrke.
Fra russisk og jugoslavisk side er FN's manglende engagement i kommandostrukturen helt klart en indrømmelse. "Til gengæld vil de russiske styrker have deres egen befalingsmyndighed," siger Andrew Lloyd, talsmand for den britiske FN-ambassadør.
For Kosovo-albanerne vil nyheden om en mulig russisk kommando i dele af provinsen ikke være velkommen. I forvejen protesterer UCK mod planerne om at lade jugoslaviske grænsevagter blive i Kosovo, omend NATO insisterer på, at de kun bliver observatører. UNHCR vil få til opgave at hjemføre de 850.000 flygtninge, med opbakning fra NATO, hedder det.
NATO vil først indstille bombningen, når det militære dokument er underskrevet i Makedonien og en delvis tilbagetrækning af jugoslaviske styrker er blevet verificeret. Herefter kan Sikkerhedsrådet stemme.

Side 5: Serberne frygter hævn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her