Læsetid: 2 min.

NATO 'suspenderer' bombekrigen

11. juni 1999

48 døgns bombekrig stoppet, jugoslaviske styrker trækker sig ud over 11 dage og FN-enighed om fredsplan. Gigantisk genopbygning venter

SKOPJE - General Michael Jackson gav sent i aftes sine fredsbevarende NATO-ledede styrker, KFOR, ordrer til - måske allerede i dag - at overskride grænsen mellem Makedonien og Kosovo og langsomt rykke frem mod hovedstaden Pristina.
Det skete, efter at FN's Sikkerhedsråd i går - efter en langvarig proces - vedtog den fredsplan, NATO-landene og Rusland tidligere var blevet enige om.
Kina undlod at stemme.
Tidligere torsdag gav NATO's generalsekretær, Javier Solana, meddelelse om, at 78 døgns bombekrig mod Jugoslavien var 'suspenderet' - som det forsigtigt udtrykkes med henblik på, at flystyrken opretholdes og kan slå til igen, hvis den jugoslaviske leder, Slobodan Milosevic, ikke retter sig efter fredsaftalen.
Det betyder, at fortroppen for den NATO-ledede KFOR-fredsstyrke på i alt 50.000 mand formentlig i dag kan rykke ind i Kosovo med et FN-mandat i ryggen i stedet for - som mange af NATO-landene frygtede - at trænge ind i en gråzone eller ligefrem kæmpe sig vej frem.
Gennembruddet skete reelt natten til torsdag, da de tekniske forhandlinger mellem Beograd og NATO sluttede med enighed om en aftale, der bl.a. betyder, at de jugoslaviske styrker i Kosovo får 11 dage til at trække sig ud. Ifølge general Jackson var tilbagetrækningen allerede indledt i går middag.

Uløste problemer
Fredsplanens eneste fortsat uløste problem er, at Rusland og NATO er uenige om kommandoen over den fredsbevarende styrke. Rusland fastholder kravet om at kontrollere en zone i det nordvestlige Kosovo - hvad NATO frygter kan blive begyndelsen på en deling af Kosovo.
Der forestår nu en gigantisk opgave med at organisere, at de hundredetusinder af kosovo-albanske flygtninge, der er blevet drevet på flugt af Milosevics styrker, kan vende hjem igen, og at de får noget at vende hjem til.
Der møder formentlig KFOR-styrken og flygtningene et grufuldt syn i Kosovo, hvor landsbyer over hele provinsen er blevet brændt af, huse jævnet med jorden, og et ukendt antal kosovo-albanere er blevet dræbt under Milosevic-styrkernes udrensning af det etnisk albanske flertal.

Side 4: Vi stoler ikke på Milosevic, Den bitre smag af fred, Karsten Fledelius: Hvordan vindes freden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her