Læsetid: 5 min.

Nyhedsoverblik

26. juni 1999

Beograd løslader Kosovo-albanere
*Den første gruppe Kosovo-albanske fanger - 166 - blev fredag overgivet til Det Internationale Røde Kors i Beograd, oplyser Det Internationale Røde Kors.
De 166 mænd fanger er enten blevet arresteret af serberne under NATO's luftangreb mod Kosovo, eller de er blevet sendt fra fængsler i Kosovo til Beograd.
I alt regner Røde Kors med, at serberne har ført "et betragteligt antal", nogle siger mellem 2.000 og 3.000 Kosovoalbanere med "hjem" til Serbien under NATO's luftangreb.
Artikel på forsiden,
nyhedsanalyse her på siden og artikel side 5

Solana er kritisk overfor dusør
*NATO's generalsekretær, Javier Solana, udtrykte fredag skepsis over for Washingtons løfte om fem millioner dollar i dusør til den, der kan give informationer, som kan føre til pågribelse af Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic, så han kan stilles for krigforbrydertribunalet i Haag.
"Jeg ved ikke, om det er en god måde. Jeg tror, at det er serbernes ansvar. Serberne må vælge mellem fortiden og nutiden. Milosevic tilhører fortiden," sagde Solana i et interview på radiostationen Europe 1.

Blair presser parter i Nordirland
*Den britiske premierminister Tony Blair satte fredag kursen mod Nordirland i et forsøg på at sætte skub i den strandede fredsprocess. I et forsøg på at bryde dødvandet har Blair sat en tidsfrist til 30. juni, hvor parterne i Nordirland senest skal være løst nået til enighed om afvæbning af de paramilitære organisationer.
Den Irske Republikanske Hær (IRA) afviser endnu 14 måneder efter 'Langfredag-fredsaftalen' at aflevere dens våben, og i forlængelse af dette nægter de protestantiske partier at indgå i en lokalregering med IRA's politiske gren, Sinn Fein.
I en lang artikel i avisen The Times fredag advarede den britiske premierminister om, at "endnu en gang stirre vi ned i afgrunden" af sammenbrud og sekterisk vold, der har martret den britiske provins i 30 år. Han opfordrede lederne af de pro-britiske, protestantiske unionistgrupper til at acceptere Sinn Fiens tilstedeværelse i en lokalregering til gengæld for en "klar garanti" om, at IRA vil aflevere våbnene.

Dahlgaard og Dansk Folkeparti
*Den eks-konservative Frank Dahlgaard, der tidligere har afvist at have interesse i Dansk Folkeparti, har lavet en aftale med partiet om valgsamarbejde om udvalgsposter samt om kontorfællesskab, oplyser Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kristian Thulesen Dahl. Aftalen indebærer, at Dansk Folkeparti forhandler på Frank Dahlgaards vegne om regulære udvalgsposter, han som løsgænger ellers ikke er berettiget til. Løsgængere kan selv kun opnå suppleantstatus i to folketingsudvalg. Dansk Folkeparti håber, at partiet med Frank Dahlgaards ekstra mandat kan tilkæmpe sig en en permanent plads for i Folketingets Europa-udvalg.

25 danske politibetjente til Kosovo
*Danmark sender cirka 25 politibetjente til Kosovo, hvor de skal holde ro og orden samt træne en lokal politistyrke. Betjentene skal af sted hurtigst muligt, men datoen er endnu ikke fastlagt.
Det oplyste udenrigsminister Niels Helveg Petersen fredag efter et møde i Folketingets udenrigspolitiske nævn. Dansk Politiforbund har frarådet sine medlemmer at tage til Kosovo, fordi det ikke er afklaret, om betjentene skal håndhæve serbisk eller anden lovgivning. Det er stadig ikke afklaret.

Berlingske og B.T. ramt af strejke
*På grund af en overenskomstridig arbejdsnedlæggelse udkom Berlingske Tidende fredag, og dagbladet B.T udkom kun i stærkt reduceret oplag. Arbejdsnedlæggelsen skyldes, at de ansatte på avisens pakkeri er utilfredse med nye arbejdstidsskemaer med ni-timers vagter.

Britisk stop for kloning
*Den britiske regering fremlagde i går et midlertidigt stop for kloning. Noget overraskende gælder stoppet ikke bare kloning af mennesker men også kloning med medicinske formål. Det er ikke mindst den folkelige opinion, der har fået de britiske myndigheder til at ville sætte en midlertidig bremse på de upopulære forsøg - til stor fortrydelse fra medicinalindustrien. "Vi mener, at der er brug for yderligere beviser for behovet for denne form for forskning, dens potentielle fordele og risici og at der er behov for at se på om der er alternative muligheder, der kan føre til samme resultater," sagde den britiske sundhedsminister, Tessa Jowell ifølge den britiske avis The Guardian.

Holocaust-mærke rejses i Berlin
*Efter mere end 10 års diskussion besluttede Forbundsdagen i Tyskland fredag med solidt flertal at opføre et stort Holocaust-mindesmærke i det centrale Berlin. Efter en ophedet debat stemte 439 af i alt 559 delegerede for mindesmonumentet, som vil bestå af en labyrint med 2.700 betonpiller.
Det valgte monument er designet af den amerikanske arkitekt Peter Eisenman.

Fem nazister anholdt
*Svendborg Politi anholdt fredag aften fem nazister for at have overtrådt våbenloven og beslaglagde en række slagvåben på en naziborg ved Kædeby på Langeland. Politiet valgte at ransagde nazisternes tilholdssted under en antinazi-demonstration, hvor nazisterne kastede sten efter politiet, oplyser Svendborg Politi. På nazisternes tilholdssted fandt politiet knojern, syv molotovcocktails samt økser, men ingen skydevåben.

Information tilføjer
*Ved en beklagelig fejl var sidste linje faldet ud i Torben Retbølls artikel Kan tv forhindre krig? den 25. juni side 13. Afslutningen skulle have lydt således:
"Golfkrigen mod Irak i 1991, den 'humanitære' invasion af Somalia, der begyndte i 1992, og den militære aktion mod Jugoslavien, der varede i 78 døgn, og som NATO stadig nægter at kalde en krig."
Vi beklager udfaldet, red.

Bistrid trækker i langdrag
*Den årelange sag om indførelsen af gule bier på Kattegat-øen Læsø, der i forvejen er beboet af den sjældne brune bi, blev fredag endnu engang trukket i langdrag.
Efter et retsmøde ved retten i Frederikshavn fredag formiddag, hvor en biavler fra Grenaa stod tiltalt for at have indført den gule bi til Læsø, blev domafsigelsen udsat til 16. august i år.
Dermed er der udsigt til at sagen, der har verseret siden begyndelsen af 1990'erne, vil vare længe endnu - efter al sandsynlighed skal sagen nemlig også omkring Den europæiske Domstol i Luxembourg.

Sydafrikas nye kurs
*Sydafrikas nytiltrådte præsident Thabo Mbeki markerede i går, at Sydafrika fremover vil spille en langt mere central rolle i Afrika - både som mægler og konfliktløser for kontinentets utallige krige.
"Vi kan ikke acceptere, at krig, voldelige konflikter og plyndring er en permanent tilstand for os som afrikanere. Som en del af verdenssamfundet, vil vi yde vort bidrag til opbygningen af en ny verdensorden, der vil være lydhør over for behovene hos især de fattige i verden," sagde han i en tale ved parlamentets åbning.

Spændingen stiger i Mellemøsten
*Libanon advarede fredag Israel om, at dets dødelige bombeangreb langt inde i Libanon truer med at afspore fredsprocessen, efter at otte mennesker blev dræbt og 62 andre kvæstet natten til fredag.
USA og Frankrig udtrykte fredag stor bekymring over Israels mest omfattende angreb på Libanon i tre år. Det Hvide Hus i Washington anmodede om, at begge lande udviser "maksimal tilbageholdenhed" efter den stigende vold i det sydlige Libanon.
Den franske udenrigsminister, Hubert Vedrine, kaldte situationen for "beklagelig" og betegnede Israels angreb som "ude af proportioner".
Præsident Jacques Chirac skrev i en meddelelse til sin libanesiske kollega, Emil Lahoud:
"Fredsaftalen fra april 1996 ser ud til at være brudt fra begge sider, men for første gang er Libanons økonomi og produktionsanlæg blevet ramt og det har krævet civile ofre. Frankrig står i denne sag på Libanons side".
Artikel på forsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her